Tarih: 30.09.2024 10:54

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı

Facebook Twitter Linked-in

Denizli Beyağaç’ta adına festivaller düzenlenen beyaz uzun karpuzu tarlasına eken çiftçi, karpuz para etmeyince arayış içine girdi ve karpuz pekmezi üretti.

1/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 1

Denizli’nin Beyağaç ilçesinde uzun senelerdir üretilen, ilçenin ismiyle anılan ince, uzun, dışı beyaz, içi kırmızı ve oldukça lezzetli karpuzlar 20 sene sonra iki yıl önce yeniden üretilmeye başladı.

İsmine festivaller gerçekleştirilen, ilçe halkından ihraç edilen karpuzların tohumlarını toplayan üretici Mehmet Özdemir, 2022 senesinde tarlasına tohumu çoğaltmak için ‘Beyağaç Karpuzu’ ekti.

2/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 2

Meşhur karpuzlardan sağladığı tohumlardan fide yetiştiren Özdemir, Hürriyet Mahallesi’nde yer alan 10 dönümlük tarlasına karpuz ekti.

 

3/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 3

Ancak Özdemir, ağırlıkları 20 kiloya yakın büyük karpuzları toptan fiyatı 1 TL’ye gerileyince satmaktan vazgeçti.

4/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 4

ARAYIŞ İÇİNE GİRDİ

Para etmeyen 30 tona yakın meşhur Beyağaç karpuzunun hiç olmaması için arayışlara giren Mehmet Özdemir, elde ettiği karpuzlardan pekmez üretmek için hareke geçti.

5/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 5

Sabah erken saatlerde otomobilinin arkasına bağladığı römorka karpuzlarını yükleyen Özdemir, tek tek yıkadıktan sonra karpuzların kabuklarını soyup, ezerek suyunu elde ediyor.

Daha sonra da karpuz suyunu süzerek çekirdeklerinden ayrıştıran Özdemir, bakır kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 8 saat kaynatarak pekmez üretiyor.

6/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 6

FİYATI DÜŞTÜ, PAZARI BİTTİ

Çiftçi Özdemir, yaşadığı süreci şu şekilde anlattı:

“Bir zamanlar oldukça meşhur olan ilçemizin uzun karpuzu artık üretilmiyordu. Ben ilçedeki yaşlılardan topladığım ata tohumlarını iki sene önce çoğaltmak için tarlama karpuz ektim. Karpuzun tohumunu çoğalttıktan sonra yıl başında ekerek fidanlar ürettim. 10 dönümlük tarlama bu karpuz fidanlarını ektim. Çapalattım, suladım, aylarca emek verdim, masraf ettim. Gerçekten de istediğim gibi çok büyük karpuzlar ürettim. Rekoltemiz çok güzel oldu. Fakat, hasada başladığımız sırada kilosu toptan 7 lira olan karpuz fiyatı bir anda kilogramı toptan 1 liraya düştü. Fiyat düşüp pazar da bitince bin bir emekle ürettiğim karpuzları tarlada çürümeye bırakmak istemedim. Arayış içerisine girdim” diye konuştu.

7/7

20 yıl sonra üretmeye başladı, para etmeyince bir ilki başardı 7

20 KİLOGRAM KARPUZ SUYUNDAN BİR KİLOGRAM PEKMEZ

Rengi, tadı ve aromasıyla çok farklı olan Beyağaç karpuzundan pekmez üretme kararı aldığını aktaran Özdemir, “Daha fazla zarar etmemek için her sabah arabamın arkasına bağladım römorka karpuz toplayıp geliyorum. Karpuzları tek tek yıkadıktan sonra kabuklarını soyuyorum. Ezerek karpuz suyu elde ediyorum. Çekirdeklerinden ayrılmış karpuz suyunu bakır kazanlarda, odun ateşinde yaklaşık 8 saat kaynattıktan sonra pekmez elde ediyorum. Karpuzdan pekmez yapmak için daha önce de çalışmalar yapıldı. Fakat hiçbirinde başarılı olunamadı. Ben çok iyi bildiğim için karpuz pekmezini üretmeyi başardım. Yaklaşık 20 kilo karpuz suyundan 1 kilograma yakın karpuz pekmezi üretiyorum. Karpuz pekmezinin tadı, aroması, üzüm pekmezine göre çok farklı ve daha güzel. Kışın insanların sağlıklarını koruması, daha enerjik olması için mutlaka tamamen organik karpuz pekmezinin tadına bakmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: İHA / Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —