Yeni düzenlemeyle birlikte, öğretmenler artık öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağında ilerleyebilecekler. Ancak uzun süredir atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının mağduriyeti devam ederken mevcut öğretmenler için getirilen bu düzenleme, kamuoyunda farklı tepkilere yol açtı.
BAŞÖĞRETMENLİK UNVANI VE EK MAAŞ
Uzman öğretmenlik unvanı için 10 yıl öğretmenlik yapmış olmak gerekecek.
Başöğretmenlik unvanı için 10 yıl uzman öğretmen olarak çalışmak veya toplamda 20 yıl öğretmenlik hizmeti yapmak şartı aranacak.
Kariyer basamaklarına göre ilerleyen öğretmenlere 10 bin TL’ye kadar ek maaş ödenecek.
KARİYER BASAMAKLARINDA SINAV KALDIRILDI
Daha önce uygulanan kariyer basamakları sınavı kaldırıldı. Artık öğretmenlerin kariyer planlamaları hizmet yılı esasına göre yapılacak.
Düzenleme kapsamında, yaklaşık 230 bin öğretmenin başöğretmenlik için hak kazanması bekleniyor.
ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER TEPKİ GÖSTERDİ
Atama bekleyen öğretmenler, neredeyse iki yıldır öğretmen ataması yapılmadığına dikkat çekerek düzenlemenin önceliğinin atanamayan öğretmenlere verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Bu durum, hem eğitim sistemine yeni öğretmenlerin kazandırılmaması hem de mevcut öğretmenlerin maddi olarak daha avantajlı duruma geçmesi nedeniyle tartışma konusu oldu.
Düzenleme, eğitim camiasında fırsat eşitliği ve atama süreçleri açısından farklı yorumlara neden olmaya devam ediyor.
ÖĞRETMENLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA CEZALAR ARTIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin görevleri sırasında karşılaştıkları olumsuz davranışlara karşı koruma önlemlerini artırıyor. Yeni düzenlemelere göre, öğretmenlere karşı görevleri nedeniyle işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezası ertelenmeyecek.
Öğretmenlere Karşı İşlenen Suçlar:
Bu suçlar işlendiğinde verilecek cezalar, öğretmenlerin daha güçlü yasal koruma altında olmalarını sağlayacak.
MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULACAK
Yeni düzenleme kapsamında, Milli Eğitim Akademisi adı altında bir kurum oluşturulacak. Akademi, yönetici adaylarını yetiştirmek ve eğitimin kalitesini artırmak amacıyla çalışmalar yapacak.
Müdür ve müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek adaylar, akademinin düzenlediği yönetici yetiştirme programına katılacak.
Yönetici adayları, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek.
Yazılı ve sözlü sınavlar birlikte yapıldığında, başarı puanı aritmetik ortalama ile hesaplanacak.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN ATANMA KURALLARI DEĞİŞTİ
Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili düzenlemeler de revize edildi.
Sözleşmeli öğretmenler, sadece can güvenliği veya sağlık sorunları gibi durumlar haricinde 3 yıl boyunca başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazereti söz konusu olduğunda, öğretmenin eşi ona tabi olacak ve eş durumu atamalarında bu kural geçerli olacak.
Bu değişikliklerle, hem öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi hem de eğitim yöneticilerinin daha nitelikli şekilde yetiştirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: Türkiye Gazetesi / Haber Merkezi