İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları daha dinamik yapıya kavuşuyor
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak başlayan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına başkanlık yaptı
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2024 Yılı 2. Olağan Toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr.Vedat Işıkhan’ın canlı bağlantı ile katıldığı ve başkanlığını yaptığı toplantı ile gerçekleştirildi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının Etkinleştirilmesi’ özel gündemi ile tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak başlayan toplantının açılışında konuşan Bakan Işıkhan; kurulun daha aktif yeni bir yapıya kavuşturulacağını söyledi.
İstihdam ve Mesleki Eğitime ilişkin hususlar tüm kurumların sorumluluğunda olduğunu kaydeden Bakan Işıkhan; ‘İŞKUR bu noktada iş arayan ve iş verenlerin nitelikli şekilde eşleştirmek için üzerine düşen görevini yerine getirmektedir. İş gücü piyasasının arz talep dengesinin güçlü bir şekilde tesis edildiği ve bu konuda kurumlarımızın iş birlikteliği önem arz ediyor. Yine iş sağlığı güvenliği noktasında çalışmalarımız daha da belirginleştirilerek sıfır tolerans gösterilerek kayıt dışı istihdamla kararlılıkla mücadele edilecek’ dedi.
Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak düzenlenen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının daha dinamik bir yapıya kavuşturulacağını belirten Bakan Işıkhan; daha sonra canlı yayınla İl Valileri başkanlığında toplanan kurul üyelerine hitap etti. Toplantı daha sonra İl Valilerinin başkanlığında sürdürüldü.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun Aksaray toplantısı İl Özel İdaresi Toplantı Salonunda Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında; Vali Yardımcıları Hakan Kılınçkaya, Şeyma Polat Balak ve İl İstihdam Kurulu üyelerinin katılımıyla sürdürüldü.
Toplantıda; il istihdam politikaları, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün çalışmaları, meslekî bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri iş birliği protokolü kapsamında yapılan çalışmalar ile 2024 yılında il genelinde istihdam sağlamaya yönelik planlanan çalışmalar konusunda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş tarafından sunum yapıldı. Akkuş; TR 71 bölgesinde işsizliğin ortalamasını düşüren öncü illerden biri Aksaray olduğunu belirterek 2024 yılında 2384 kişinin iş yerleştirildiğini belirterek kurul üyeleri bilgilendirildi.
İstihdam etkinlikleri ile mesleki eğitim uygulamaları hakkında çeşitli görüş ve önerilerin ele alındığı toplantı, gündem maddelerinin değerlendirilmesi ve görüş alışverişinde bulunulmasıyla sürdü.
-Yılın ilk 4 ayında 2 bin 384 kişi istihdam edildi
Toplantı sonunda açıklamada bulunan Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu; İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda Nisan ayı itibarıyla sanayi, tarım, hizmet ve inşaat sektörlerinde; 1.703 erkek, 681 kadın olmak üzere toplamda 2.384 kişinin işe yerleştirildiğini söyledi.
-Kayıtlı işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 azaldı
18-29 yaş arası 1.273 gencih İŞKUR aracılığı ile özel sektörde istihdam edildiğini kaydeden Vali Kumbuzoğlu; “Kayıtlı işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre Nisan ayında % 5,2 azalmıştır. İş ve meslek danışmanlarımız tarafından 10.581 kişiye bireysel danışmanlık yapılmıştır. Yine sosyal yardım alan 75 vatandaşımız işe yerleşmiş olup sosyal yardımları kesilerek, istihdama katılırken, işsizlik ödeneği alan 117 vatandaşımızın da istihdamı sağlanarak işsizlik ödeneği yardımı kesilmiş, dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan 78 engelli vatandaşımız işe yerleşmiştir’ dedi.
-İşverenlere teşvikler anlatılıyor, kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülere hibe desteğinden yararlanıyor
Çalışma ve İş Kurumu Aksaray İl Müdürlüğü yürüttüğü çalışmalar kapsamında toplam 1.614 iş yerini ziyaret ederek onlara fayda sağlayacak İŞKUR teşvik ve destekleri konusunda bilgilendirme yaptığını anlatan Vali Kumbuzoğlu, son dönemde 276 engelli ve eski hükümlü vatandaşın 400.000 TL'ye kadar kendi işlerini kurmaları amacıyla hibe desteğinden de faydalandırıldığını bildirdi.
-Öğrenciler teknik gezilerle çalışma ve meslek hayatını tanıyor
Çalışma hayatına katılacak gençlerin bilgili ve bilinçli olmaları konusunda da önemli etkinlikler yürütüldüğünü vurgulayan Vali Kumbuzoğlu; bu kapsamda İŞKUR aracılığı ile liselerde eğitim gören 5.095 öğrenci ile Meslek Danışmanlığı ve İş Kulübü Eğitimleri gerçekleştirildiğini, 1.500 lise öğrencisinin OSB’de faaliyet gösteren farklı sektörlerde ulusal ve uluslararası marka fabrikalara teknik geziler kapsamında gezerek üretim ve istihdam konularında bilgi sahibi olmalarının sağlandığını söyledi.
-Sahaya iniyoruz; hedefimiz kısa sürede işsizliği azaltmak
Hedeflerinin iş arayan vatandaşlarla iş insanlarını bir araya getirmek olduğunu bunun için sahada bizzat bu durumu değerlendireceklerini belirten Vali Kumbuzoğlu;
“Hedefimiz kısa sürede işsizliği azaltmaktır. Bu noktada kurumlar arası iş birliğini çok önemsiyoruz. Aksaray Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR ile koordineli çalışmalar yürüterek, hizmet kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Yine Güzelyurt, Ihlara ve Selime gibi turizm açısından stratejik önemi olan yerlerdeki çalışanlarımız için sertifikasyon odaklı kalifiye eleman eğitimlerine başlıyoruz. Sosyal yardımlardan yararlanan ancak istihdam edilebilir durumda olan vatandaşlarımıza, 2024 Nisan ayı itibariyle yıllık 240 milyon lira sosyal yardım desteği verdik. Bundan daha önemlisi, Valiliğimizin yürüttüğü İş ve Sosyal Akademi Projemizle bu vatandaşlarımızın ilgi ve kabiliyetlerine uygun istihdam olanakları sunup, sosyal destek kaynaklarını daha verimli kullanacağız. İŞKUR Web Sitesindeki iş arama motoru kullanımını teşvik etmek için tanıtımlar yapacağız. Böylece, daha etkili ve sağlıklı bir iletişim kuracağız. Sektörel bazda düzenli olarak, iş insanlarımızla ve STK’larımızla bir araya geleceğiz. Onların da görüş ve taleplerini alacağız. Böylelikle; İnsan kaynaklarımızı daha verimli kullanmış, İstihdam imkanlarımızı artırmış, Aksaray ekonomisi için katma değer oluşturmuş olacağız.’ dedi.