Tarih: 02.12.2024 21:19

AKAHED - Aksaray Aile Hekimleri Derneğinden Açıklama

Facebook Twitter Linked-in


AKAHED - Aksaray Aile Hekimleri Derneği
2 Aralık 2024 Basın Açıklaması

Değerli Halkımız, Kıymetli Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Çalışanlarımız, Saygıdeğer Basın Mensuplarımız,

Bugün burada, aile hekimliği sistemini ve mesleğimizi tehdit eden Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ilgili sizleri bilgilendirmek için karşınızdayız. Bizler, Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarımızla, Türkiye’mizin birinci basamak sağlık yükünü sırtlamaktayız. Vatandaşlarımızın doğumundan son anına kadar yanlarında olan, onların sağlıkları ile ilgilenen tek meslek grubuyuz. Bizler, vatandaşlarımızın Aile Hekimleriyiz.

Bugün burada olmamızın sebebi, artık bıçağın kemiğe dayanmış olmasıdır. Bakanlığımızın sahanın görüşünden uzak, bilimsel temellerden yoksun ve meslek onurumuzu hiçe sayan bu yönetmelik, bizleri belirsizliğe ve güvencesizliğe sürüklerken, performansa dayalı bir kölelik sistemini de beraberinde getirmektedir. Bu Zulüm Yönetmeliği bizlere, haklarımızı gasp etmekte, sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit etmekte ve nihayetinde halk sağlığını tehlikeye atmaktadır.

Aile hekimliği hizmetlerinde karşılaştığımız sorunlar ise oldukça fazla. Aşı redlerinin artması, kanser taramaları ve izlem muayenelerine katılım sağlamakta yaşadığımız zorluklar ortadadır. Ancak buna rağmen, negatif performans kriterlerinin artırılması, kontrolümüz dışında gelişen durumlarda bile cezalandırılmamıza yol açmaktadır. Bu yönetmelik, bilimsellikten uzak ve hukukun temel ilkelerinden saparak, bizleri sağlık hizmeti sunmaya çalışırken aynı zamanda performans takibine ve cezaya tabi hale getirmektedir.

6 ayda bir sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek gibi bir uygulama, tamamen bilimsel olmayan ve sağlık gerekliliklerine aykırı bir zorlamadır. Hastaları gereksiz yere sağlık merkezlerine çekmek, sadece bizleri değil, toplum sağlığını da riske atmaktadır. Aynı şekilde, hastaların hastaneye başvurduğunda cezalandırılması, tüm sorumluluğu aile hekimlerine yüklemek de kabul edilemez bir durumdur. Her hekim, hastasına en iyi sağlık hizmetini vermeye çalışmaktadır. Bu yönetmelik ise, hekimlerin mesleki onurlarını ayaklar altına almakta ve onları puansal bir araç olarak değerlendirmektedir.

Maalesef, teşvik ödemeleri muayene sayısına dayandırılmakta, koruyucu sağlık hizmetlerinin amacı saptırılmakta ve sağlık hizmetleri ticari bir sisteme dönüştürülmektedir. Performans hedeflerinin belirsizliği, matematiksel denklemlerin çözülmesi gibi zorlayıcı bir yük getirirken, hekimlerin iş güvencesini ortadan kaldırmaktadır. Yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile getirilen antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları reçete etmeme teşviki, hekimlerin bilimsel kararlarını kısıtlayarak, vatandaşın ihtiyaç duyduğu ilaçlara ulaşımını engelleyen bir düzenlemedir. Bu uygulama derhal kaldırılmalıdır.

Aile Sağlığı Çalışanlarımız (ASC) ise, yapılan düzenlemeyle hem maddi hem de manevi açıdan mağdur edilmektedir. Aile hekimliği sisteminin en düşük gelirli sağlık çalışanları konumuna getirilen ASC'lerin, iş yüklerinin azaltılması ve hak edişlerinin arttırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Aile hekimlerinin en büyük destekçisi olan ASC’lerin de hakları savunulmalıdır.

Bugün, halkımıza sesleniyoruz. Bu yönetmelik ile Bakanlık, reçetelerimize adeta kota koymak istemektedir. Bu nedenle, bazı ilaçları yazarken zorluk yaşayabilirsiniz. Ancak, bu durum bizim değil, Bakanlığımızın getirdiği Zulüm Yönetmeliği'nin bir sonucudur.

Bakanlığa sesleniyoruz: Bilimden, sahadan ve mantıktan uzak olarak çıkarılan bu yönetmelik, geldiği yere geri gönderilmelidir. Aile hekimlerinin, sağlık çalışanlarının, insani haklarının ihlal edilmesine son verilmelidir. Bizler kararlıyız, buradayız ve şunu iyi bilin ki, hiçbir yere gitmiyoruz, gitmeyeceğiz! Bizim amacımız, bu topraklarda insanca sağlık hizmeti verebilmek ve bu yolda sonuna kadar mücadele etmektir.

Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

AKAHED Yönetim Kurulu

Haber: Metin KURT / Haber Merkezi
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —