Alpay ARIBAŞ, Oy Birliğiyle Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi
AKSARAY TEKNOPARK YENİ YÖNETİM KURULUNU BELİRLEDİ
Aksaray Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Aksaray Teknopark) Genel Kurul Toplantısı Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yeni Yönetim Kurulu seçiminin yapıldığı toplantıda, Aksaray Teknoparkta yürütülen fiziki ve idari çalışmaların son durumu da değerlendirildi.
- Teknopark Sadece Üniversitenin Çalışmalarıyla İlerleyemez -
Aksaray Teknoparkın şehrin bütününü kapsayan bir yapı olduğunu ve bu nedenle “ASÜ Teknopark” kısaltmasını, şehrin tamamını da kapsaması adına “Aksaray Teknopark” olarak değiştirdiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, “Biliyoruz ki; teknopark tek başına üniversitenin değil ve tek başına üniversiteyle yürüyemez. Teknoparkın kurulabilmesi, ayakta kalabilmesi, büyüyebilmesi ve önce Aksaray’a, sonra da Türkiye’ye gerçek manada katkıda bulunabilmesi için şehirle bütünleşmesi lazım” dedi. Bu konuda çok kararlı olduklarını ve çok ciddi adımlar attıklarını belirten Arıbaş, bina yapımının önemine dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tam manası ile hazır olan, altyapısını kuran ve şehir dinamikleriyle birlikte kararlı halde bulunan teknoparklara yatırım yapmayı tercih ettiğini söyleyen Prof. Arıbaş, “Siyasiler, üniversite, yatırımcılar, müteşebbisler, yerel dinamikler… Hep birlikte ortaya bir çaba koymamız gerekiyor. Biz, tüm süreçleri en iyi biçimde yönetmeye çalışıyoruz ve kıymetli bir yere geldik” dedi.
- Alpay Arıbaş, Oy Birliğiyle Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi -
Yapılan konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşüldü ve Yönetim Kurulu seçimi yapıldı. Kurulu, hızlı karar alabilecek bir biçimde kurgulamak istediklerini ifade eden Rektör Alpay Arıbaş, “Genel Kurulumuz şehrin dinamiklerini eşit biçimde temsil eden bir yapıda. Yönetim Kurulumuz ise seri kararlar alabilmek için üniversite ağırlıklı bir biçimde kurgulandı” dedi. Açıklamanın ardından Yönetim Kurulu için önerilen isimler oylamaya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi. Buna göre; Aksaray Teknoparkın Yönetim Kurulu Başkanlığına Alpay Arıbaş, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine ise Yavuz Selim Çakmak seçildi. Yönetim Kurulu Üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor: Aksaray Belediyesi adına Evren Dinçer, Aksaray İl Özel İdaresi Adına Hakan Kılınçkaya, Aksaray Ticaret Borsası adına Hamit Özkök, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası adına Ahmet Koçaş, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü adına Serdar Öngün, Aksaray Üniversitesi adına Onur Can Türker, İsmail Bayraklı, İsmail Bilican ve Talat Baran. Heyet üç yıl boyunca görev yapacak.
- İşletme Yönergesi Hazırlığı Yüzde 80 Oranında Tamamlandı -
Toplantıda Aksaray Teknoparkta yürütülen fiziki ve idari çalışmaların geldiği noktaya dair bilgiler de verildi. Genel Müdür Doç. Dr. Onur Can Türker, teknoparklar konusunda uzmanlaşmış firmalarla mali müşavirlik ve hukuk müşavirliği sözleşmeleri imzalandığını, kurumsal logo çalışmasının tamamlandığını ve web sitesinin kurulduğunu belirtti. Aksaray Teknoparka fiziki ulaşım için bir idari ofisin hazırlandığını dile getiren Türker, Ankara Üniversitesi ile mentörlük anlaşması imzaladıklarından da söz etti. Konuşmasında “Teknoparkı aktif hale getirebilmek için neler yapılması gerekiyor?” sorusuna yanıt da veren Türker, şöyle devam etti: “Önce ödevlerimizi tamamlayacağız, sonra da bakanlık yetkililerini çağırarak gerekli incelemelerin yapılmasını sağlayacağız. Ardından da ilk firmamızı kabul edeceğiz. Şu anda teknoparkın anayasası diyebileceğimiz ‘İşletme Yönergesi’ni hazırlıyoruz. Bu, yüzde 80 oranında hazır. Yönergenin hazırlanmasının ardından bir portal kuracağız. Bu portal firmalarla bakanlığı birbirine bağlayacak.”
- İki Haftalık Bir Süre İçerisinde 36 Firma Ön Başvuru Yaptı -
Hatırlanacağı üzere iki hafta önce Aksaray Teknopark, çevrim içi ortamda ön başvuruları almaya başladı. Bu süreç içerisinde toplam 36 firma başvuruda bulundu. 36 başvurunun 20’sinin hâlihazırda bir firması olduğunu, 16’sının ise ilk kez firma kuracağını söyleyen Doç. Dr. Onur Can Türker, “27 başvuru sektörden, dokuz başvuru ise akademiden geldi. Biz, firmalardan kaç kişilik istihdam sağlayacaklarına dair bir öngörü almak istedik. Sektör için başvuruda bulunan firmalar 131, akademiden başvuranlar ise 29 Ar-Ge ve destek personeli istihdamı sağlamayı planladıklarını belirtti. Toplam 160 personellik bir istihdam ortaya çıkıyor. Sektörlerin genelini ise yazılım oluşturuyor” dedi. Projelerin nasıl değerlendirileceği konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Türker, bu kapsamda bir akademisyen havuzu oluşturduklarını, şimdi ise bir sektör uzmanı havuzu oluşturmaları gerektiğini vurguladı. Bunun için Organize Sanayi Bölgesi, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ile Ahiler Kalkınma Ajansından uzman talebinde bulunuldu.
- Projeler Hakem Onayının Arından Yönetim Kuruluna Gelecek -
Gizlilik sözleşmesine uygun biçimde gönderilecek projelerin önce Aksaray Teknopark tarafından değerlendirileceğini, uygun olanların yönetim kuruluna sunulacağını söyleyen Türker, süreci şu şekilde özetledi: “Teknoparka firma değil proje girer. Kurul onay verirse projeleri mülakata çağıracağız ve bir kere de sözlü olarak dinleyeceğiz. Sonra, proje değerlendirmeleri için bir hakem ataması yapılacak. Hakemler, firmalar için dört akademisyen bir sektör uzmanından, kuluçka firmaları içinse bir akademisyenden oluşacak. Hakem projeyi değerlendirecek ve beş hakemden üçü onay verirse, onaylanan projeler yeniden yönetim kuruluna sunulacak. İstişarenin ardından da bölgeye kabul sağlanacak ve kira sözleşmesi imzalanacak.” Aksaray Teknopark, kurumsal firmalar, bu firmaların tedarikçileri ve tedarikçilerle birlikte iş yapmak isteyen diğer firmaların kümelenebileceği bir model ortaya koymak adına çalışmalar yürütüyor. Oluşturulacak modelin, Aksaray’ın yaşadığı girişimcilik ekosistemi eksikliğini de tamamlaması öngörülüyor.
Yapılan açıklamaların ardından Aksaray Teknopark Genel Kurul Toplantısı, dilek ve temennilerin alınmasıyla tamamlandı.