AKSARAY’DA İŞKUR ARACILIĞIYLA 7.497 KİŞİ İŞE YERLEŞTİ
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu (İİMEK) 2022 yılı 4. olan toplantısı Aksaray Valiliği toplantı salonunda Vali Yardımcısı Şeyma Polat Balak başkanlığında kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Aksaray Valiliği öncülüğünde Sultanhanı, Eskil ve Ortaköy ilçelerinde açılması planlanan yeni organize sanayi bölgeleri ve yine Aksaray Valisi Sayın Hamza Aydoğdu'nun öncülüğünde ilimize kazandırılan yeni yatırımlarla birlikte istihdam da önemli artışlar kaydedilmektedir.
Aksaray İlimiz TR71 Bölgesi'nde yer almakta olup işsizliğin ortalamasını düşüren öncü illerden biridir. Aksaray’da 2021 yılında yaklaşık 7.000 kişilik istihdam, 2022 yılında ise Aksaray’da ilk 10 ayda yaklaşık 7.497 kişilik istihdam gerçekleşmiştir.
Aksaray Valiliği öncülüğünde; İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 2022 yılında gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 542kişi İşbaşı Eğitim Programı (İEP)kapsamında, 43 kişi İstihdam Garantili Meslek Edindirme Kursu (MEK)olmak üzere toplamda 147 kişi mesleki deneyim ve tecrübe kazandırılarak istihdam edilmiştir.
İSTİHDAMDA %30.3’LÜK ARTIŞ
2022 yılında İŞKUR aracılığıyla 4.831’i erkek,2.666 kişi kadın olmak üzere toplamda 7.497kişi işe yerleşmiştir. Bir önceki yıla göre istihdamda %30,3’lük (Erkek %15, Kadın %69,4) bir artış yaşanmıştır.
EN FAZLA İSTİHDAM SANAYİ SEKTÖRÜNDE
AKSARAY’DA 4.199 GENÇ İŞE YERLEŞTİ.
Genç nüfus,ekonomik krizlerden en çok etkilenen grupların başında yer almaktadır. Yaşanan ekonomik krizler ve pandemi ile birlikte tüm dünyada giderek artan genç işsizliği işgücü piyasasına ilişkin önemli küresel gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Her ülke genç işsizlik problemi karşısında bir takım politikalar oluşturmuş ülkemizde Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı 2021- 2023 hazırlanarak hayata geçirilmiştir.
Bu doğrultuda 2021- 2023 dönemi Ulusal Genç İstihdamı Strateji Eylem Planları 3 temel eksen üzerine inşa edilmiştir. Başlıca kriterler;Gençlerin işgücü verimliliğini arttırarak kırılganlıklarının azaltılması, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, dijitalleşen dünyada ülkemizin rolünün güçlendirilmesi ve değişen koşullara ve emek arzına göre işgücü piyasasının güncellenmesidir.
Ana hatlarıyla stratejinin temel politika eksenleri;
Eğitim- İstihdam ilişkisinin güçlendirilmesi
Ne Eğitimde Ne İstihdamda olan gençlerin istihdamının arttırılması,
Geleceğin işleridir.
AKSARAY GENÇ VE KADIN İSTİHDAMINDA TÜRKİYE’DE 4. SIRADA
Ülkemizin Kalkınma vizyonunu ortaya koyarak temel yol haritası olma niteliği taşıyan 11. Kalkınma Planında 2019-2023 gençlerin istihdamına geniş yer verilmiştir. Böylelikle 11. Kalkınma Planı ile Ulusal Genç İstihdam Stratejisinin temel hedefi 2023 yılına kadar Genç işsizliğin en az %17.8'e düşürülmesi ve gençlerin istihdam edilebilirliğinin arttırılmasıdır.Bu doğrultuda Aksaray Valiliği öncülüğünde; kurum ve kuruluşların iş birlikteliğinde, İŞKUR koordinasyonunda gerçekleşen istihdam çalışmalarında 2022 yılında Aksaray genç ve kadın istihdamı bakımından nüfusa oranla Türkiye'de 4. sırada yer almaktadır. Benzer şekilde engelli istihdamında da Türkiye genelinde 5. sırada yer almıştır. Ayrıca Genç Nüfus Potansiyel, Türkiye ortalamasının üstünde yer alan Aksaray Genç istihdamında Türkiye 4. sü ve Engelli istihdamında Türkiye 5. Si olarak yer almaktadır. Yılın ilk 10. ayında 15-29 yaş grubunda 4.199 Genç işe yerleştirilmiştir.
İŞKUR ARACILIĞIYLA 25.033 KİŞİYE BİRELSEL DANIŞMANLIK
İş ve Meslek Danışmanları tarafından 25.033 kişiye bireysel danışmanlık gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 4.120işyeri ziyaret edilerek İŞKUR teşvik ve destekleri anlatılmıştır.
1.945 KİŞİYE İŞ KULUBÜ EĞİTİMLERİ VERİLDİ.
İş Kulübü liderleri tarafından bugüne kadar dezavantajlı grupta yer alan kadınlara, gençlere, göçmenlere, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımız sosyal yardım yararlanıcıları yer almak üzere toplamda 1.945 katılımıyla CV hazırlama, iş arama kanalları, mülakat teknikleri, işveren beklentileri, mülakat simülasyonları ve kariyer yetkinlikleri alanında eğitimleri verilmiş ve istihdam edilebilirlikleri arttırılarak istihdamları gerçekleştirilmiştir.