EKONOMİ / POLİTİKA

EKONOMİ / POLİTİKA Haberleri

Amsterdam ve Prag’ı geride bıraktı

En pahalı cadde artık ne İstiklal ne de Bağdat...

EKONOMİ / POLİTİKA 15.04.2025 18:36:00
Amsterdam ve Prag’ı geride bıraktı

İstanbul’un önde gelen alışveriş caddelerini mercek altına alan raporda dikkat çekici bulgular yer aldı. Verilere göre, Nişantaşı'nda bulunan Abdi İpekçi Caddesi, metrekare başına en yüksek kira bedeliyle İstanbul’un zirvesine yerleşti.

İstanbul’daki alışveriş caddelerini ele alan kapsamlı analiz tamamlandı.

Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı’nı kapsayan “İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu”, bu bölgelerdeki yüksek doluluk oranlarının 2024 yılı boyunca da sürdüğünü ortaya koydu.

ABDİ İPEKÇİ CADDESİ DÜNYA LİGİNDE

Raporda öne çıkan detaylardan biri, Abdi İpekçi Caddesi’nin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da metrekare başına 250 dolarlık kira değeriyle son 8 yılın rekorunu elinde tutmaya devam etmesi oldu.

abdi-ipekci-caddesi.jpg

AMSTERDAM VE PRAG’I GERİDE BIRAKTI

Bu kira seviyesiyle, Abdi İpekçi Caddesi; Amsterdam, Prag ve Helsinki gibi şehirlerin popüler alışveriş noktalarını geride bıraktı. Onu, aylık metrekare başına 220 dolarla İstiklal Caddesi ve 150 dolarla Bağdat Caddesi izledi.

 

BAĞDAT CADDESİ’NE İLGİ ARTIYOR

Modernize edilen altyapısı ve erişilebilirliğin artmasıyla birlikte Bağdat Caddesi’ne olan talebin ilerleyen dönemde daha da güçlenmesi bekleniyor. Kısıtlı arz ve yüksek talep nedeniyle mağaza bulmak zorlaşırken, kentsel dönüşümle artacak yeni arzın, cadde mağazacılığının büyümesini destekleyeceği tahmin ediliyor.

bagdat.jpg

BOŞ MAĞAZALARDA GERİLEME SÜRÜYOR

Cushman & Wakefield I TR International tarafından hazırlanan rapora göre, yaya trafiğindeki artışta kültürel alanların etkisi öne çıkarken, boş mağaza sayısında da düşüş eğilimi sürdü. 2024 yılında boş dükkanların %34’ü, kentsel dönüşümdeki mağazaların ise %24’ü yeniden kiraya verildi.

İstiklal ve Nişantaşı’nda yeni kiralama sayısı düşerken, Bağdat Caddesi'nde artış gözlendi.

 

İSTİKLAL’DE 12 BOŞ MAĞAZA KALDI

1,4 kilometre uzunluğa sahip İstiklal Caddesi'nde bulunan 270 mağazadan 258’i dolu, 12’si ise boş durumda. Bu sayı geçen yıla göre bir adet artış gösterdi.

istiklal.jpg

BAĞDAT CADDESİ’NDE BOŞLUK AZALDI

Kentsel dönüşüm projelerinin yoğunlaştığı Bağdat Caddesi’nin 2,6 kilometrelik kısmında mağaza sayısı 335’ten 329’a gerilese de 324 mağaza halen dolu. Boş mağaza sayısı ise 7’den 5’e düştü.

NİŞANTAŞI’NDA BOŞ MAĞAZA ARTIŞI

Avrupa Yakası’nın prestijli alışveriş bölgesi olan Nişantaşı’nda; Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi Caddeleri’nde toplam mağaza sayısı 374’ten 370’e geriledi. Dolu mağaza sayısı 352 olurken, boş dükkan sayısı 14’ten 18’e yükseldi.

Geçtiğimiz yıl toplam 51 mağaza kiralanırken, Bağdat Caddesi ve Nişantaşı’nda 22’şer, İstiklal Caddesi’nde ise 7 yeni kiralama gerçekleşti.

YENİ KİRALAMALAR HANGİ SEKTÖRLERDEN?

Raporda sektör bazında da önemli ayrıntılar yer aldı. Nişantaşı ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısında azalma görülmesine rağmen, kiralanan alanların ortalama büyüklüğündeki artış dikkat çekti. Bu durum, markaların daha geniş mağazaları tercih ettiğini gösteriyor.

Bağdat Caddesi’nde ise kentsel dönüşüm ve yüksek doluluk oranı nedeniyle uygun lokasyon bulmanın zorluğu, kiralanan alanların ortalama büyüklüğünün düşmesine yol açtı.

Genel olarak, üç caddede de yeme-içme sektörünün aktif rol üstlendiği görüldü. Yapılan kiralamaların yüzde 36’sını giyim ve ayakkabı sektörü, yüzde 32’sini ise yeme-içme sektörü oluşturdu. Özellikle yeme-içme sektöründe geçen yıla oranla yüzde 9’luk bir artış yaşandı.

BAĞDAT CADDESİ YABANCI MARKALARIN GÖZDESİ

2024 yılında da en fazla yabancı markanın bulunduğu bölge, yüzde 21’lik oranla Bağdat Caddesi oldu. Onu Nişantaşı yüzde 17 ile, İstiklal Caddesi ise yüzde 15 ile takip etti.

Nişantaşı, hem yerli hem de yabancı lüks markaların gözde bölgesi olmaya devam ederken; ünlü restoran ve kafeleriyle de ön plana çıkıyor. Bağdat Caddesi ise lüks markalardan çok katlı mağazalara kadar geniş bir yelpazeye sahip. İstiklal Caddesi ise perakendeciliğin yanı sıra tarihi yapıları, müzeleri ve sanatsal etkinlik alanlarıyla öne çıkıyor.

İSTİKLAL CADDESİ YILLIK 90 MİLYON ZİYARETÇİYE ULAŞTI

Ziyaretçi trafiği açısından bakıldığında, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı'nda artış gözlenirken, Bağdat Caddesi’nde düşüş yaşandı. Hafta içi İstiklal’in ziyaretçi sayısı yüzde 2 artışla 207 bine, hafta sonu ise yüzde 7 yükselerek 313 bin 500’e çıktı. Aylık ortalama yaya trafiği 7,5 milyona, yıllık ise 90,1 milyona ulaştı.

Nişantaşı’nda hafta içi ziyaretçi sayısı 78 binle sabit kalırken, hafta sonu yüzde 59 artarak 153 bine yükseldi. Yıllık ziyaretçi sayısı da 36,2 milyona çıktı. Bu sayı, geçen yıl 31 milyondu.

Öte yandan Bağdat Caddesi’nde ise yaya trafiği belirgin şekilde azaldı. Kentsel dönüşüm ve altyapı çalışmaları bu düşüşte etkili oldu. Hafta içi ziyaret sayısı yüzde 40 düşüşle 87 bine, hafta sonu ise yüzde 35 gerileyerek 85 bine indi. Aylık ortalama yaya trafiği 2,6 milyon, yıllık ise 31,4 milyon olarak kaydedildi.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler: Amsterdam geride bıraktı
19.4°