YAŞAM / SAĞLIK

YAŞAM / SAĞLIK Haberleri

Antik çeşmeden 1800 yıl sonra su aktı.

Tunç Çağı dönemine ait

YAŞAM / SAĞLIK 21.11.2024 20:03:00
Antik çeşmeden 1800 yıl sonra su aktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye genelinde başlattığı tarihi çeşmeleri suyla buluşturma çalışmaları kapsamında, Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti’nde bulunan 1800 yıllık Kestros Çeşmesi yeniden suya kavuştu.

Bu proje, Sagalassos Antik Kenti'ndeki Antoninler Çeşmesi ve Kibyra Antik Kenti'ndeki Anıtsal Çeşme'nin ardından Türkiye'de su akan üçüncü antik çeşme olarak dikkat çekiyor.

PERGE ANTİK KENTİ VE ÇEŞMENİN TARİHİ

Perge Antik Kenti, Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış ve Tunç Çağı'nda kurulduğu düşünülen önemli bir yerleşim yeri. Antik kent, Helenistik dönemde zenginliği ve güzelliğiyle tanınmış ve Roma döneminde de görkemini korumuştur.

Kestros Çeşmesi, İmparator Hadrianus döneminde, 2. yüzyılda inşa edilmiş ve nehir tanrısı Kestros’un adını taşımaktadır. Çeşmede, Kestros’un canlandırıldığı bir heykel de bulunuyor.

ansydqe0z0m32pdbcic59w.webp

RESTORASYON VE SU GETİRME ÇALIŞMALARI YAPILDI

Perge Antik Kenti’nde 1946’da Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile başlayan kazı çalışmaları, günümüzde Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe başkanlığında sürdürülmektedir. Çeşmeye su akıtılması için 2022 yılında başlatılan çalışmalar, DSİ’ye ait kanaldan su çekilmesiyle başarıyla sonuçlandı. Çeşme, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında tekrar işlevine kavuştu.

Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Aytaç Dönmez, çeşmenin aktığı havuzdan başlayan suyun 700 metrelik lüks bir kanalla tüm caddeden geçişinin, antik dönemde oldukça lüks bir sistem olarak değerlendirildiğini ifade etti. Çeşmede restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

6tnvnvz0jua3y4ypia34ug.webp

TÜRKİYE’DE SU AKAN ÜÇÜNCÜ ANTİK ÇEŞME

Kestros Çeşmesi, Türkiye'de suyla buluşturulan üçüncü antik çeşme olma özelliğini taşıyor. Ancak, suyun cadde boyunca akmasını sağlayan kanalları ile diğer örneklerden ayrılıyor. Dr. Dönmez, çeşmenin kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra kapsamlı bir restorasyon sürecine gireceğini belirtti.

Bu projeler, tarihi mirasın korunması ve antik yapılarla toplum arasında bağ kurulmasını hedefliyor.

‘ANTALYA TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Bu çeşmenin aynı zamanda bir kapı yapısı niteliğinde de olduğundan bahseden Dr. Dönmez, şu ifadeleri kullandı.

“Hem bir çeşme yapısı aynı zamanda bir kapı. Çünkü hemen yanındaki tonozlu kemerli alanlardan yukarı doğru Akropole çıkan bir kapıyı da teşkil ediyor bu yapı. İki fonksiyonu var bu bağlamda. Bu yönüyle aslında Perge Antik Kenti için en özel yapılardan biri. Bu çeşme yapısı tabii ki her zaman buradan su akıtılması özellikle Antalya kültür varlıkları, Antalya turizmi için oldukça önemli olarak değerlendiriliyordu. Ve bu konuda çok istek alıyorduk.

Açıkçası tamamıyla bir restorasyon işinin ardından bunu yapmayı planlıyorduk. Ama tabii ki daha sonra yaptığımız gözlemler ve değerlendirmeler bunun restorasyon öncesinde de gerçekleştirebileceği konusunda bizleri ikna etti. Ve bu bağlamda da Perge'de gördüğünüz gibi suya kavuşan bir çeşme ve bu çok güzel bir canlılık getireceğini düşünüyoruz." 

 

 

Kaynak: DHA / Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: Antik çeşmeden sonra .
aksarayhaber.net