ARIBAŞ ,MTO Kampı Açılış Programında Önemli Açıklamalar Yaptı
İNSANLIĞIN YAŞADIĞI SIKINTILAR ANCAK EĞİTİMLE ÇÖZÜLÜR
Gazeteci-Yazar Yusuf Kaplan’ın kurucusu olduğu Medeniyet Tasavvuru Okulunun (MTO) Eğitim Felsefesi ile Psikoloji Araştırmaları Kampı bu yıl Aksaray’da gerçekleştirildi. Ulusal ve uluslararası 300 katılımcının 50 makale ile iştirak ettiği kampın açılış programı Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) yapıldı.
- Arıbaş: İlk Emrin ‘Oku’ Olduğunu Unutan Toplumlar Benliklerini Yitirdiler -
MTO’nun Türkiye’nin 81 ilinin tamamında ve 62 ülkede 44 bin öğrencisinin olduğunu söyleyen ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, bu çağın insanlarının yaşadığı tüm sıkıntı ve kaygıların ancak ve ancak eğitimle aşılabileceğini belirtti. Peygamber Efendimizle birlikte 20 yıl gibi kısa bir sürede büyük bir medeniyetin kurulduğunu anımsatan ve bunun tamamen büyük bir eğitim ve irşat faaliyetiyle olduğuna dikkat çeken Prof. Arıbaş, “Darülerkam’da başlayan bu süreç Medine’de Ashab-ı Suffa mektebiyle devam etti. Bu medeniyet ışığı tüm İslam toplumlarına inkişaf etti ve büyük medeniyetler kurulmasına vesile oldu. Zaman içinde köklerinden ve bağlarından kopartılan, İslam’ın öğreti ışığından uzaklaşan, ilk emrin ‘Oku’ olduğunu unutan toplumlar benliklerini yitirdiler ve savruldular…” dedi. İslam toplumları içerisinde bu durumdan üzüntü ve endişe duyan, bu konuda fikir üretmeye çalışan, dertlenen, tasa çeken fikir adamlarının olduğuna vurgu yapan Rektör Alpay Arıbaş, buna rağmen günümüz toplumlarında çeşitli kargaşa ve sıkıntıların hala yaşandığını belirtti. Yaşanan sıkıntıların, dertlerin ve sancıların giderilebilmesinin ancak ve ancak eğitime bağlı olduğunu dile getiren ASÜ Rektörü, “Dertlerin giderilmesi İslam’ın ışığında, Efendimizin öğreti metotlarının paralelliğinde bir eğitime bağlı. Böyle bir eğitimin insanlara ulaştırılabilmesi gerekiyor” dedi.
- Kaplan: Kendimize Gelmezsek İnsanlığın Barışa Kavuşması Mümkün Olmaz -
Kampın bir turistik amaç içermediğini söyleyen MTO Kurucusu Gazeteci-Yazar Yusuf Kaplan, kalacak, iz bırakacak, tarihin akışının değiştirilmesine katkıda bulanabilecek bir yolculuk yaptıklarını belirtti. Türkiye’nin, insanlığın önünü açacak tarihi bir yolculuğa yeniden çıkması sürecinde ortaya konulacak entelektüel ve akademik çabanın küresel ölçekte belirleyici olacağına işaret eden Yusuf Kaplan, “Türkiye beklenendir! Eğer biz bir şekilde kendimize gelmezsek -tarihin akışının berbat bir biçimde gittiğini görüyoruz- yeniden insanlığın adalete, hakkaniyete, hukuka, selime, selamete, barışa kavuşması mümkün olmaz! Batı uygarlığının varlık nedeni tabiat üzerinde, insan üzerinde, tanrı üzerinde hâkimiyet kurmaktır… İslam medeniyeti hâkimiyet güdüsü ile değil hakikatin izini sürme kaygısı ile vardır ve bunun mücadelesini vermiştir” dedi. Kaplan, kurumsal çalışmaların odak noktalarına dikkat çektiği konuşmasının bir bölümünde farkında olmanın ehemmiyetine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaket, başına ne geldiğini bilememesidir! Daha kötüsü bilemediğini bilememesidir! Ondan da kötüsü ise celladına âşık edilmesidir…” Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer de etkinlikte kısa bir konuşma yaptı. MTO’nun Aksaray kampının verimli geçmesini dileklerini ileten Başkan Dinçer, Aksaray Belediyesi’nin eğitim-öğretim faaliyetlerine değindi.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve açılış konuşmalarıyla başlayan program plaket takdimleri ve ilk oturumun gerçekleştirilmesiyle sürdü. MTO Eğitim Felsefesi ile Psikoloji Araştırmaları Kampı dört gün sürecek.