ASÜ’DE YENİ AKADEMİK DÖNEM AİLE TEMALI İLK DERSLE BAŞLADI
Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) 2023-2024 Akademik Yılı, “Nüfus ve Ailenin Ehemmiyeti” konulu açılış dersi ile başladı. İlk dersi, 60’ıncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61, 62, 63, 64 ve 65’inci Hükümetler Orman ve Su İşleri Bakanı; 25’inci Dönem İzmir, 23, 24, 26 ve 27’nci dönem Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu verdi.
- “Memleketime ve Ülkeme Hizmet Etmenin Mutluluğunu Yaşıyorum” -
ASÜ Konferans Salonu’ndaki törene Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Âdem Aydemir başta olmak üzere, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünü kutladı. “Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurucu iradenin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve dualarla yâd ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Rektör Arıbaş, göreve geldikleri üç aylık süreçte yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Özelde, memleketi de olması münasebetiyle Aksaray’a, genelde ise Türkiye’ye hizmet etmenin mutluluğunu, gururunu ve heyecanını yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Teknopark, Diş Hekimliği Fakültesi Kliniği, bilimsel çalışmalar ve öğrenci eksenli tasarlanan yeni projeleri anlattı.
- “Tempoyu Arttırdık, Teknoparkın Mimari Projesi Onay Aşamasında” -
Kısa süre içinde hızlı biçimde organize olduklarını ve yoğun bir tempoyla çalışmalara başladıklarını ifade eden ASÜ Rektörü, bu yoğun çalışmaların en başında Teknoparkın geldiğini belirtti. Üniversitenin akademik birikimi ile sanayinin üretim tecrübesinin bir araya geleceği Teknoparkı çok kısa bir süre içinde Aksaray’a kazandıracaklarını belirten Arıbaş, “Göreve geldiğimizde Teknoparkın mimari projesi hazır değildi. Biz, projeyi hazırladık. Şu anda onay sürecini bekliyoruz. Onayın ardından inşaat başlayacak” dedi. İnşaat çalışmalarının bir yıl kadar sürebileceğini, bu süreyi sadece bekleyerek geçirmek istemediklerini dile getiren Prof. Arıbaş, “Zaman kaybetmemek için 16 konteynerden oluşan bir site oluşturduk ve alanın altyapısını hazırlamaya başladık. Bu konuda Sayın Valimiz Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun ve Özel İdare Sekreterimiz Hakan Kılıçkaya’nın çok büyük desteklerini gördük. Kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.
- Diş Hekimliği Fakültesi Kliniği Kısa Süre Sonra Hizmete Başlayacak -
Üç aylık dönemde yoğunlaştıkları bir diğer çalışmanın Diş Hekimliği Fakültesi Kliniği olduğunu anlatan Rektör Alpay Arıbaş, hâlihazırda fakültenin son teknoloji bir altyapıya kavuştuğunu belirtti. Görüntüleme cihazları anlamında bir takım eksiklerin olduğunu, bu eksikleri tamamlamak için hemen çalışmalara başladıklarını vurgulayan Prof. Arıbaş, “İlerleyebilmek için bir ödenek ihtiyacı vardı. Ankara ile temaslara geçerek, ASÜ tarihinde ilk kez ek ödenek çıkarttık ve cihaz alımı için ihale sürecini başlattık. Bunun yanı sıra fakültemiz için personel kadrosu tahsis edilmesini sağladık” dedi. Kliniğin hem topluma verilecek sağlık hizmetleri hem öğrencilerin eğitimi hem de akademik çalışmaların ilerleyişi bakımından önem teşkil ettiğine dikkat çeken ASÜ Rektörü, “Allah’ın izniyle süreci büyük bir dikkat ve titizlik içinde takip ediyoruz. Çok kısa bir süre sonra kliniğimizin hizmete gireceğini Aksaraylı hemşehrilerimize müjdelemek istiyoruz” dedi.
- “Öğrencilerimiz, Bilimsel Konularda İşin Mutfağında Görev Alacaklar” -
Öğrenci odaklı çalışmaların da yoğunlaştıkları bir diğer konu olduğunu dile getiren Arıbaş, stratejik yeni projeler ürettiklerini kaydetti. Öğrencilerin bilimsel proje üretiminin merkezinde yer alacağı yeni çalışmaların altyapılarını hazırladıklarından bahseden Prof. Alpay Arıbaş, şöyle devam etti: “Öğrenciler bizim evlatlarımız. Onların bilimsel projelerde etkin biçimde yer almasını önemli buluyoruz. TÜBİTAK projeleri başta olmak üzere, benzeri bilimsel faaliyetlerin merkezinde öğrencilerimiz olacak. Böylece gençlerimiz, ‘Bilimsel proje fikri nasıl oluşur?’ ‘Süreç nasıl ilerler?’ ‘Proje nasıl sunulur?’ gibi konularda tecrübe sahibi olacaklar. Tabiri caizse biz öğrencilerimizi işin mutfağına alacağız. Çünkü onlar bizim için sadece derslere girip çıkan gençler değil, onlar bizim umudumuz” dedi. TEKNOFEST, drone yarışmaları ve yapay zekâ tabanlı alternatif çalışma hazırlıklarının olduğunu da ifade eden Rektör Arıbaş, öğrencileri, oluşturulacak ekiplere katılmaya çağırdı.
- Öğrenci Topluluklarına Ayrılan Bütçe Miktarı Tam Dört Kat Arttırıldı -
Tüm bu çalışmaların yanı sıra kampüsteki internet altyapısını geliştirmeye dair gayretlerin de ivme kazandığı bilgisini paylaşan Prof. Arıbaş, “ASÜ’de dijital mecrada verilen hizmet sayısını ve verilen hizmetlerin kalitesini daha da geliştirmek istiyoruz. Planlamalara başladık. Elbette bunlar biraz zaman alacak ama adım adım işleri toparlayacağız” dedi. Konuşmasında öğrencilere bir de müjde veren ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Sizleri bilimsel çalışmaların yanı sıra sosyal ve kültürel çalışmaların da merkezinde görmek istiyoruz. Bunu, öğrenci toplulukları aracılığıyla yapabiliriz ve bu nedenle topluluk sayılarını arttırıyoruz. Ayrıca daha verimli etkinliklerin ortaya çıkabilmesi için topluluklara ayrılan bütçeyi tam dört kat arttırdık. Öğrencilerimiz yeter ki üretsin. Biz her zaman onların yanındayız. Öğrenciler bizim çalışmalarımızın doğrudan ortağı ve paydaşıdır. Yaşayacakları her sorunda bizzat bana sosyal medya hesaplarım üzerinden rahatlıkla ve çekinmeden ulaşabilirler.”
- “Üniversitemiz Adına Birlik İçinde Çalışacağız, Çalışacağız, Çalışacağız!” -
ASÜ Rektörü Alpay Arıbaş, konuşmasının son bölümünde bilimsel üretim çalışmalarını arttırmaya dair kimi projeleri anlattı ve akademisyenlere seslendi. Bilimsel faaliyetlere imkânlar kapsamında tüm destekleri vermeye hazır olduklarını ve akademisyenlerin ASÜ’nün bilimsel yükselişinin özneleri olduğunu vurgulayan Prof. Arıbaş, “Üniversitemizde bugünden itibaren çok yoğun bir süreç başlıyor. Gerek yönetim gerek akademisyenler gerek idari personel gerekse öğrenciler açısından verimli geçecek bir döneme ‘merhaba’ diyoruz. Bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif anlamda büyüyen, değerlere saygı eksenli gelişen, üretkenliği yüksek bir ASÜ için hep birlikte gayret göstereceğiz. Bu noktada ilk sözü de ben veriyorum; ASÜ için çalışacağız, çalışacağız, çalışacağız! Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi. Arıbaş, sözlerinin sonunda, Prof. Dr. Veysel Eroğlu başta olmak üzere, programa katılarak heyecanlarını paylaşan tüm konuklara teşekkür etti.
- “Bilgiyi Erdem, Ahlak ve Özgüven Duygularıyla Süslememiz Gerekiyor” -
Pandemi ve depremler gibi süreçler nedeniyle öğrencilerden uzak kaldıklarını ve bu süre içinde öğrencileri çok özlediklerini söyleyen Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu da katılımcılara hitap etti. Bilginin ve kültürün gücüne inandıklarını, ancak eğitimin gücüne daha fazla inandıklarını dile getiren Vali Kumbuzoğlu, eğitimin ve üniversitenin, nitelikli yaşam inşasının önemli parametreleri olan adalet, eşitlik ve özgürlükle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Eğitimle, iletişim becerilerine sahip, değişime uyum sağlayabilen, takım çalışmasına inanan, problem çözmeye hazır, kavramsal düşünebilen, analiz yapabilen, kendini yönetme becerisine sahip olan ve yeni şeyler öğrenmeye istekli bireyler yetiştirilebileceğini kaydeden Kumbuzoğlu, “Diplomalar çok önemli ancak hiçbir diploma kişilik, karakter ve şahsiyet demek değildir. Bilgiyi erdem, ahlak, vefa ve özgüven duygularıyla süslemeliyiz. Bu manada ASÜ’de çalışmalar yapan Rektörümüzü ve ekibini kutluyorum” dedi.
- “ASÜ Kısa Zamanda Çok Gelişti, Sayın Rektörümüzü Tebrik Ediyorum” -
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’ye çevre, orman ve su işleri alanlarında önemli hizmetler veren eski Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu kürsüye geldi. “Nüfus ve Ailenin Ehemmiyeti” konulu sunumu öncesinde Aksaray’da ve ASÜ’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Eroğlu, “Ben Aksaraylıların fahri hemşehrisiyim ve bununla gurur duyuyorum. Ayrıca ASÜ gibi, ülkemizin gelişen bir üniversitesinde, gençlerimizle birlikte olmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Üniversitemiz gerçekten kısa süre içinde büyük gelişmeler gösterdi. Rektörümüz başta olmak üzere tüm akademik kadroyu tebrik ediyorum” dedi. ASÜ’nün Türkiye için önemli bir üniversite olduğuna da değinen Veysel Eroğlu, “Öğrencilerimiz açısından ASÜ’de okumak bir ayrıcalık. Şimdilerde Teknopark da kuruluyor. Rektörümüzün bu konuda yaptığı çalışmalar gerçekten takdire şayan. Kendilerini bir kere daha tebrik ediyorum” dedi.
- “Aileyi İfsat Etmeye Yönelik Harekâtlar Günümüzde de Sürdürülüyor” -
Ailenin Türk milleti için çok önemli olduğunu ve Türklerin bu kuruma verdiği önem sayesinde çok sayıda devlet kurabildiklerini ifade eden Veysel Eroğlu, son zamanlarda aile yapısını tahrip için pek çok çalışma yapıldığını belirtti. Bu çalışmaların Osmanlı döneminde de olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Karlofça’dan sonra Osmanlı’yı yıkmak için 100 adet proje hazırlandı. Bugün de gönül coğrafyamızın son kalesi olan Türkiye’nin yıkılması için belki binden fazla proje var. Ama düşmanın bir hesabı varsa Allah’ın da bir hesabı var… Bizim bayrağımız ilelebet payidar kalacaktır” dedi. Batı’nın, Osmanlı’yı yıkmak için uyguladığı aileyi ifsat etme harekâtlarının günümüzde de farklı şekillerde yapıldığını anlatan Prof. Eroğlu, “Batı, Türkler üzerinde iki büyük oyun oynuyor. Bunlardan birincisi aileyi yıkmak ve gençliği yanlış yönlendirmek; ikincisi ise nüfusu azaltmaktır” dedi ve konuşmasını evlilik yaşının yükselmesi bağlamında sürdürdü.
- Evlenme Yaşının Giderek Yükselmesi Nüfus Artışı Bakımından Risk -
Son 20 yılda Türkiye’de 26 olan ortalama evlenme yaşının 28,2’ye çıktığını, Aksaray’da ise 24’ten 26’ye yükseldiğini ifade eden Veysel Eroğlu, evlilik yaşının yükselmesinin nüfus artışı bakımından büyük bir risk teşkil ettiğini vurguladı. Nüfus artış oranlarına ve doğurganlık oranlarına dair de bilgiler paylaşan Eroğlu, “2022 verilerine göre Türkiye’de bir ailenin sahip olduğu çocuk sayısı 1,62. Yani bir ailenin en fazla iki çocuğu var. Nüfusun sağlıklı bir biçimde büyümesi için ortalama doğurganlık oranının 2,05 olması gerekiyor. Biz, hâlihazırdaki oranla Fransa’nın dahi gerisindeyiz. Bu durum tehlike çanlarının çaldığının göstergesidir. Evliliklerin teşviki için devlet kurumlarının çalışmalar yapması gerekiyor. Çünkü güçlü devletin temel unsurlarından birisi nüfustur. Nüfusun büyüklüğü devletin gücünü de gösterir” dedi. Eroğlu, televizyon ve sosyal medyanın da aileyi zedelediğini belirterek, özellikle bir takım dizi filmleri eleştirdi.
ASÜ’deki akademik yıl açılış töreni, yapılan konuşmalar ve verilen ilk dersin ardından tamamlandı.