Ayhan EREL her platformda Aksaray’ı anlatmaya devam ediyor…

Ayhan EREL her platformda Aksaray’ı anlatmaya devam ediyor…

HABER 1.11.2022 11:28:00
Ayhan EREL her platformda Aksaray’ı anlatmaya devam ediyor…

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Vahit KİRİŞ ’çiye Aksaray’ın tarımını anlatarak yaşanan mağduriyetlere çözüm getirilmesini istedi.

Milletvekili EREL ’in yapmış olduğu konuşma şu şekilde;      

Üzülerek bakıyorum ki tarımda, üretimde planlama olmadığı gibi ödemelerde de herhangi bir planlama yok. Anadolu'da çok güzel bir söz vardır "Dereye su gelinceye kadar kurbağanın canı çıkar." veya bayrama yetişmeyen kına ne işe yarar bilemiyorum.

    Sayın Bakanım, Aksaray'da, İç Anadolu'da tarlaların tamamı neredeyse ekildi ama maalesef hâlâ akaryakıt desteği çiftçilerimize ödenmedi. Şimdi, siz diyeceksiniz ki: "Biz bankalara gönderdik, bankalar ödememiş olabilir." Vatandaşın cebine girmeyen para kavanozdaki bal gibi, dışarıdan yaladığında diline tadı değmiyor. Niçin bu destekleri de bir plana bağlamıyorsunuz? Türkiye'de her tarım ürünü aynı mevsimde mi ekiliyor, her tarım ürünü aynı ayda mı ekiliyor? Yani İç Anadolu'daki ekme zamanı, gübre atma zamanı farklı, Marmara'da farklı, Ege'de farklı. Bunları, bölgelere göre destek fiyatlarını ödeseniz de bir derde derman olsa iyi değil mi?

    Yine, baktığımızda, Türkiye'de son rakamlara göre tarımsal, bitkisel ve hayvansal faaliyetlerin giderlerinin toplamı 1,5 trilyon lira. Bilinenin aksine, en yüksek gider kalemi, kaba yem ve kesif yem olarak dikkati çekiyor, 390 milyar TL; İşçilik 310 milyar lira, kiralar 231 milyar lira, mazot 76 milyar, gübre giderleri ise 78 milyar. Yani, mevzu sadece mazot ve gübre mevzusu değil; bu rakamlara dikkat ederseniz, 390 milyar lirayla tarımsal faaliyetlerde en büyük girdi kaba ve kesif yemde. Hayvancılığın her geçen gün can çekişmesi ve hayvanların kesimhaneye gönderilmesinin altında yatan gerçek, sanırım ki yem fiyatlarındaki bu dayanılmaz artıştır. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve uygulamanın içinden geldiğine inandığımız çok Değerli Bakanın bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor. Zaten Tarım, Orman Bakanlığı deniliyor, hayvancılığın buradan çıkarılması, "Acaba siyasi irade hayvancılıktan da vazgeçtiği anlamına mı geliyor?" gibi kafamızda soru işaretleri oluşuyor. Kaba yem, kesif yem ücretlerine bir çare bulamazsanız Türkiye'de hayvancılık bitecek gibi görünüyor. Bugün markette 1 litre pastörize süt 20 lira civarında. Anne 3 çocuğu, 4 çocuğu varsa bardak başı 5 lira her sabah süt içirme durumunda, bunu içiremiyor ve sağlıksız bir nesil yetişmek üzere. Ne yapıp edip bu, -gelecek neslin hem zihinsel hem de bedensel olarak güçlü yetişmesi adına üzerinizde çok görevler var.

    İlim Aksaray'a baktığımızda, Aksaray hayvancılık ve tarım konusunda Türkiye'nin en gözde illerinden bir tanesi ama son zamanlarda yer altı sularının çekilmesi ve çekilen yer altı sularının yerine Tuz Gölü havzasından tuzlu suların gelmesi, bu verimli toprakların çoraklaşmasına ve çölleşmesine sebep olacak.

    Ne yapıp edip bu havzaya, diğer su havzalarından su aktarmadığınız zaman, Türkiye'nin tarım anlamında kendi çapında başkenti olan Aksaray'ı ve Aksaray çiftçilerini zor günler beklemektedir.


17.1°