Amazon Başkan Yardımcısı ve yapay zekâ uzmanı Doç. Dr. Ruhi Sarıkaya, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) öğrencileriyle bir araya geldi. “Yapay Genel Zekâya Giden Yol” başlıklı konferansında Sarıkaya, 2027 yılında makinelerin insan zekâsı seviyesine ulaşan yapay genel zekâ seviyesine gelebileceğini ifade etti. Konferansa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Yapay Zekânın Tarihsel Gelişimi
Doç. Dr. Sarıkaya, yapay zekâ çalışmalarının 1956 yılında başladığını ve bu kavramın literatüre ilk kez o yıllarda girdiğini belirtti. 1960-1965 yılları arasında derin öğrenme sistemlerinin basit formları geliştirildi ancak o dönemdeki beklentiler karşılanamayınca yapay zekâ, “yapay zekâ kışı” olarak adlandırılan bir duraklama dönemine girdi. 1970’li yıllarda şu olursa şunu yap” mantığına dayanan, kurala dayalı sistemlerin geliştirildiğini anlatan Sarıkaya, bu sistemlerin ticari ve finansal alanlarda kullanıldığını ancak etkilerinin sınırlı kaldığını ifade etti. 1988’de doğal dil modellerinin temel algoritmalarının bulunduğunu, 1995’te ise yapay zekânın satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenerek büyük bir ilerleme kaydettiğini belirtti.
2004-2005 yıllarında derin öğrenme modellerinin gelişmesiyle yapay zekâda yeni bir dönem başladı. IBM’in bir oyun aracılığıyla yapay zekânın insanların çözemedikleri sorulara doğru cevap verdiğini anlatan Sarıkaya, bu olayı yapay zekânın ikinci büyük kırılma noktası olarak değerlendirdi. 2014 yılında Google, YouTube videolarından kendi kendine öğrenen bir algoritma geliştirirken, bu günün büyük dil modellerinin temel algoritmalarının 2017’de ortaya çıktığını söyledi.
Yapay Genel Zekâya Giden Yol
Sarıkaya, yapay genel zekânın ortalama bir insanın zekâ seviyesiyle eşdeğer işler yapabilen makineleri ifade ettiğini belirtti. Bu seviyeye ulaşan makinelerin finans, ekonomi, biyoloji, fizik, kimya, ulaşım ve sağlık gibi çok sayıda alanda yetkin olacağını dile getirdi. “Bir sonraki adım ise yapay süper zekâ olacak” diyen Sarıkaya, bu seviyenin insanların yapabileceğinden çok daha fazlasını yapabilen makineleri temsil ettiğini vurguladı.
Son beş yıldır yapay genel zekâya ulaşma zamanına dair tahminlerin sürekli kısaltıldığının altını çizen Sarıkaya, “2020 yılında bu seviyeye ulaşmanın 80 yıl alacağı tahmin ediliyordu. Bugün uzmanlar, bu sürecin sekiz yıl içinde tamamlanabileceğini öngörüyor. Hesaplamalar, 2027 yılında yapay genel zekâ seviyesine ulaşılmasını mümkün kılıyor” dedi.
Amazon’daki Çalışmalar ve Kendi Deneyimleri
Doç. Dr. Ruhi Sarıkaya, Amazon’daki yapay zekâ çalışmalarında, sistem geliştirme, test etme ve eğitim süreçlerinin detaylarına yer verdi. Sıralama, alaka düzeyi, doğal dil anlayışı ve kişiselleştirme gibi alanlarda çalışmalar yaptığını aktardı.
Aslen Aksaraylı olduğunu ve ilk, orta ve lise eğitimini Aksaray’da tamamladığını belirten Sarıkaya, şehirde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Etkinliğin sonunda ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Sarıkaya’ya teşekkür ederek plaket takdim etti.
Haber: Metin KURT / Haber Merkezi