Maaş kesinti detayı ortaya çıktı
Bu yıl bitmeden emekli olacak kişilerin maaşlarının, 2025 yılında emekli olacaklara kıyasla yüzde 30 daha yüksek olması, emeklilik sisteminde ciddi bir dengesizliğe neden olunca, bunu çözmek için bazı çalışmalar hız kazandı.
Ekonomi yönetimi, bu sorunun giderilmesi ve emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapılmasını öngören bir paketin hazırlığına devam ediyor.
Çalışmalarda, hem maaş farkı hem de en düşük emekli aylığı sorunu gündeme alınmış durumda. Özellikle, hesaplama yönteminden kaynaklanan dengesizlikler nedeniyle 2024'te emekli olacakların maaşlarının daha yüksek olması, emekliliğe yoğun bir başvuru dalgası oluşturdu.
Bu durumun bütçeye getireceği mali yükü azaltmak için çeşitli düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Ekonomi yönetimi, etki analizleri yaparak bütçeye etkilerini hesaplamakta ve hangi düzenlemelerin yasal değişiklik, hangilerinin ise yönetmelik gibi ikincil mevzuat düzenlemeleri ile çözülebileceğini değerlendiriyor.
MAAŞ TAMAMLAMASI YERİNE SOSYAL DESTEK GELECEK
Öne çıkan çözüm önerilerinden biri, emeklilik hakkı kazananların hangi yıl emekli olduklarına bakılmaksızın, en yüksek hangi yılın maaşı uygunsa o yılın maaşını almalarını sağlamak. Bu çalışmayla birlikte, emeklilik sisteminde genel bir reform da gündemde.
Hâlihazırda en düşük emekli maaşı olan 12.500 TL seviyesinin altında kalan emeklilere maaş tamamlaması yapılıyor, ancak bu uygulamadan vazgeçilerek, sosyal destek sistemi getirilmesi planlanıyor.
Ayrıca, prim günü ile emekli maaşları arasındaki dengesizliği gidermek için prim gün sayısına göre maaş belirlenmesi üzerinde de çalışmalar yürütülüyor. Bu düzenleme ile 7.000 gün prim ödeyenler ile 9.000 gün prim ödeyenlerin aynı maaşı almalarının önüne geçilecek.
Yapılan tüm bu çalışmaların etkileri ve bütçeye olan yansımaları detaylı bir şekilde inceleniyor. Elde edilen sonuçlara göre yasal düzenleme gerektiren ve ikincil mevzuat ile çözülebilecek konular ayrılarak, nihai karar siyasilere sunulacak.
Kaynak: Ekonomim / Haber Merkezi