1/9
Deprem sonrası Gölcük’ün altyapısı ve üstyapısı ciddi şekilde zarar gördü ve ilçenin nüfusu kısa sürede 80 binden 55.790'a düştü.
2/9
İlerleyen süreçte yapılan çalışmalarla, ilçenin nüfusu 177.441'e yükseldi. Geçen 25 yıl boyunca, kamu ve özel sektör tarafından yürütülen projelerle yaklaşık 20 bin yeni konut inşa edildi. Sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda da önemli yatırımlar gerçekleştirildi.
3/9
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ilçede ağır hasarlı bir bina kalmadığını belirterek, "Beş yıl içinde onarım ve güçlendirme yapılmayan orta hasarlı veya metruk durumda olan 131 binanın yıkımını tamamladık. Ayrıca kamu binalarında da yeniden inşalar gerçekleştirildi. Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi tamamlandı ve yakında hizmete açılacak.
4/9
Depreme dayanıklı olarak inşa edilen hastane, deprem izolatörleriyle güçlendirilmiş durumda. Hükümet konağının yapımı da devam ediyor, 600 fore kazık üzerine inşa ediliyor. İlçedeki okulların neredeyse tamamı yenilendi ve 3 yeni okulun yapımı da kısa süre içinde tamamlanacak" dedi.
5/9
Gölcük’te konutların yaklaşık %70'inin deprem sonrası yapıldığını ifade eden Sezer, ilçeye 418 iş yerinden oluşan modern bir sanayi sitesinin kazandırıldığını ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında önemli adımlar atıldığını belirtti.
6/9
Merkez Mahallesi'nde riskli yapı stoku nedeniyle başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, 36 dönümlük alanda 360 daire, 406 iş yeri ve 985 araçlık 2 katlı otopark inşa edileceği bilgisini paylaştı.
7/9
Sezer, Gölcük’ün Marmara Depremi sonrası geniş bir alana yayıldığını ve özellikle deprem öncesi yapılan binaların güçlendirilerek yasal olarak sağlam kabul edildiğini, ancak bu binaların da dönüştürülmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.
8/9
İlçenin doğal güzelliklerine de değinen Sezer, Gölcük’ün yeşil alanları, ormanları ve deniziyle çok özel bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı ve ilçedeki modernleşme çalışmalarının her geçen gün arttığını belirtti. Yakın zamanda, Milli Savunma Bakanlığı'ndan devralınan 46 dönümlük bir alanın sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılacağını ve deprem anında toplanma alanı olarak da hizmet vereceğini ekledi.
9/9
Kaynak: AA / Haber Merkezi