EKONOMİ / POLİTİKA

EKONOMİ / POLİTİKA Haberleri

İşte kentsel dönüşümle ilgili tüm merak edilenler...

Kimler faydalanabilir? Devlet desteği ne kadar?

EKONOMİ / POLİTİKA 4.05.2025 13:31:00
İşte kentsel dönüşümle ilgili tüm merak edilenler...

1,2 milyon binanın riskli olduğu İstanbul'da devlet destekli kentsel dönüşüm projesinin detayları belli oldu. Proje kapsamındaki geri ödemesiz hibe, faizsiz kredi ve taşınma yardımları ayrıntıları ile kimlerin hangi koşullarla bunlardan faydalanabileceği açıklandı.

İstanbul’da 23 Nisan’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, kentteki 1,5 milyon riskli yapı nedeniyle kentsel dönüşüm ihtiyacını yeniden gündeme getirdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

İstanbul’daki 39 ilçede , riskli yapıya sahip tüm vatandaşlar bu destekten faydalanabilir. Son başvuru tarihi bulunmuyor, ancak ev sahiplerinin önce kendi aralarında anlaşarak lisanslı bir kurum aracılığıyla binalarına riskli yapı raporu aldırması gerekiyor. Kat irtifakı kurulduktan sonra belediyeye başvurarak hak sahipliği belirleniyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Riskli yapı tespiti, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşa başvurularak yapılabiliyor. Maliklerin üçte ikisi bir araya gelerek dönüşüm sürecini başlatabiliyor. Dönüşüm sırasında kira yardımı ve taşınma desteği gibi devlet desteklerinden faydalanmak mümkün.

Yetkililer, kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması için yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.

DESTEK NE KADAR?

Konutlar için verilen hibe tutarı 875 bin TL, kredi desteği ise 875 bin TL oldu. Taşınma yardımı artık 125 bin lira olurken, kentteki bir konut için sunulan toplam destek 1 milyon 875 bin TL’ye çıktı. Öte yandan, diğer konutlar için 1 milyon 750 bin TL kredi sağlanabiliyor. İş yerlerinde hibe ve kredi tutarları 437 bin 500 TL’ye çıkarken, 125 bin liralık taşınma yardımıyla birlikte toplam destek 1 milyon TL oldu.

ÖDEME NASIL YAPILACAK?

Bina dönüşüm sürecinde maddi destek, hak sahibi adına yüklenici firmaya veriliyor. Vatandaş doğrudan para almazken, ödemeler de kademeli olarak gerçekleştiriliyor. İşe başlarken yüzde 30, taşıyıcı sistem tamamlandığında yüzde 30, sıva aşamasında yüzde 30 ve yapı kullanım izni alındığında kalan yüzde 10 ödeniyor. Taşınma desteği ev sahibi ya da kiracıya göre değişirken, kiracı varsa kiracı, yoksa ev sahibi söz konusu yardımı alıyor.

GERİ ÖDEME VAR MI?

Devlet tarafından verilen hibe karşılıksız bir miktar, geri ödemesi yapılmıyor. Kredi için de geri ödemeler, yapı ruhsatı alındıktan iki sene sonra başlıyor. Bu sürede vatandaş evine taşınırken, krediler de 10 yıla kadar vadeli oluyor. İlk sene faiz uygulanmazken, diğer yıllarda da artışlar TÜFE’nin yarısı oranında gerçekleştiriliyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi / Haber Merkezi

aksarayhaber.net