İYİ Parti Aksaray Milletvekili YALDIR, “Aksaray’a sanayi göçünün önü açılmalı”

YALDIR, ''Aksaray’ımız, beklenen büyük Marmara Depremi için de gerekli hazırlıklarını tamamlamalıdır ''

GÜNDEM 26.10.2023 18:18:00
İYİ Parti Aksaray Milletvekili YALDIR, “Aksaray’a sanayi göçünün önü açılmalı”

“Aksaray’a sanayi göçünün önü açılmalı”

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan YALDIR, TBMM kürsüsünden beklenen Marmara Depremi’nin risklerinden ve Marmara sanayisinin deprem öncesi Aksaray’a göçünün başlatılmasının ülke ekonomisi ve Aksaray için faydalarından bahsetti.

YALDIR, “Demiryolu yatırımı ile birlikte uluslararası bir sanayi şehri olacak olan Aksaray’ımız, beklenen büyük Marmara Depremi için de gerekli hazırlıklarını tamamlamalıdır.” dedi. 

İşte YALDIR’ın TBMM Kürsüsünden Yaptığı Konuşma;

“Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, torba yasayla ilgili İYİ Parti grubu adına söz almış bulunuyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Torba yasa ile ilgili partimizin görüşlerini sayın Milletvekillerimiz önceki konuşmalarda aktardılar. Ben ise konutların turizm amaçlı kiralanmasından çok konutların ve ekonominin deprem güvenliğinden bahsedeceğim.

Coğrafyamızın bir gerçekliği de depremlerdir. Anadolu’nun birçok bölgesinde tarih boyunca büyük depremler yaşanmıştır.  Acısı yüreklerimizde taze olan 6 Şubatta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizde yıkıcı etkiye sahip olan depremler ve öncesinde Erzincan, Ceyhan, Gölcük, Düzce, İzmir, Elazığ, Van depremleri gibi depremler bu gerçekliği yakın zamanda bizlere tekrar hatırlatmıştır.

Bu vesile ile depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

Depremleri yaşayacağımız maalesef ki bir gerçek ancak depremlerin felaketlere dönüşmemesini sağlamak öncelikle devletimizin görevidir.

 

Felakete dönüşen depremler sadece canlarımızı yitirmemize neden olmuyor, aynı zamanda fabrikalarımızın, atölyelerimizin, işyerlerimizin okullarımızın, sosyal tesislerimizin yıkılmasına, üretimin, hizmet sektörünün, eğitimin ve istihdamın durması gibi sorunlara sebep oluyor.

 

Bunun için yeni yapıları depreme dayanıklı olarak inşa etmek ve mevcut yapıları depreme karşı güçlendirmek bir çözüm olabilir. Ancak kısa vadede bu çözümlerin hayata geçirilip binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi pek de mümkün değildir. 

 

Özellikle Marmara bölgesinde bunu hayata geçirmek çok da kolay değildir ve geçen her saniye risk artmaktadır.

Marmara Bölgesi’nde 75’i faal olmak üzere toplam 98 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Başta İstanbul olmak üzere Kocaeli ve Bursa gibi illerin Organize Sanayi Bölgelerinde toplam 33 bin 724 fabrika vardır. Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin sanayi yükünü hafifletmeye yönelik bir devlet politikasının geliştirilmesi gerekmektedir.

 

Ülkemizin selameti ve ekonomi güvenliğimiz için, bölgede yaşanan sıkışmayı, planlı bir şekilde mutlaka deprem riski düşük Anadolu illeri gibi daha güvenli yeni akslara kaydırmak zorundayız.

Bu yeni sanayi akslarındaki yatırım alanlarını, demiryolu ve diğer ulaşım imkânlarını, bu bölgelerdeki OSB’lerin iltisak hatlarını, eğitim altyapılarını, insan kaynağı ihtiyacını, sosyal yaşam alanlarını ve diğer tüm yatırım imkânlarını topyekûn içine alan bir makro plana ihtiyacımız var. Tüm bunlar kolay değil, ama imkânsız hiç değil ancak elzem olduğu kesindir.

Devlet - Özel Sektör el ele vererek bunu başarabilir.

 

Uzmanların her gün yüksek sesle ifade ettiği beklenen büyük Marmara depreminin yıkıcı etkilerini en aza indirebilmek adına Marmara sanayisinin Aksaray gibi Türkiye’de deprem riski az olan Anadolu illerine taşınması elzemdir. 

Milyonlarca beyaz ve mavi yakalı aileleri ile birlikte işleri nedeniyle İstanbul ve çevresinde büyük deprem riski altında endişe içerisinde yaşamaktadırlar.

Demiryolu yatırımı ile birlikte uluslararası bir sanayi şehri olacak olan Aksaray’ımız, beklenen büyük Marmara Depremi için de gerekli hazırlıklarını tamamlamalıdır.

Bunun için yeni Organize Sanayi alanları belirlenip, hem bürokratik prosedürler ve teşvikler, hem de tüm altyapı çalışmaları süratle tamamlanıp Aksaray İli'mizin Marmara'dan olası sanayi göçü için hazır olduğu kamuoyuna ilan edilmelidir.

Sanayi üretimi, deprem riski yüksek olan Marmara Bölgesi’nden, Aksaray gibi düşük deprem riski barındıran Anadolu şehirlerine kaydırılarak üretim ve tedarik zinciri güvenliği sağlanmış olur.

Konuşmamın başında da belirttiğim gibi olası beklenen büyük Marmara Depremi sonucu sadece yitip giden canlar olmaz, 100 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımı olan dev sanayi tesislerimiz ağır zararlar görebilir bu da telafisi çok zor olan ekonomik kayıplara sebebiyet verebilir.

Yarın keşke dememek için, bugünden bu hususta adımlar atılmalı. Kapsamlı bir program dahilinde bir devlet politikası olarak, bana kalırsa bir milli güvenlik meselesi olarak görülerek sanayi üretiminin Anadoluya göçü başlatılmalı. Üretimin %90’ını, ekonominin %70’ini nüfusun %25’ini dar ve riskli bir alanda tutmak birçok açıdan riskler barındıran bir husustur.

Teşekkür ediyor, Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.'' dedi.

Konu videosu : https://www.youtube.com/watch?v=sPcuNDdU-eY


aksarayhaber.net