İzmir’deki elektrik faciasında yeni gelişme!
İzmir’deki elektrik faciasında yeni gelişme
12 Temmuz’da İzmir Konak’ta Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, yağış sırasında su altında kalan kabloların oluşturduğu elektrik akımına kapılarak can verdi. 2 kişinin ölümüne ilişkin açılan davanın yeni duruşması bugün görüldü.
YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİ
İZSU ve Gdz Elektrik genel müdürlerinin de bulunduğu 13'ü tutuklu 42 sanığın yargılandığı davada savcı, ara karar ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını ve yeni bilirkişi raporu talep etti.
“ALÇAK GERİLİM BİZİM İŞ ALANIMIZDA DEĞİL”
GDZ Elektrik'te Metropol Bölge Operasyon Yöneticisi Abdülkadir Satık, şunları söyledi: Olayla ilgili bana daha önce bilgi verilmedi. Söz konusu tablonun 2015'te tesis edildiğini olaydan sonra öğrendim. Olay tarihinden önce İZSU'nun burada bakım yaptığına ilişkim bilgim yoktu. Olaydan sonra öğrendim. Bu kapsamda bana adledilen suçlamaları kabul etmiyorum. Bana bağlı 16-17 kişilik bir ekip var. Biz metropoldeki yüksek gerilim hatlarına bakıyoruz. Alçak gerilim bizim iş alanımızda değil.
İZSU Yapı Denetim Koordinatörü Alara Ekli, görev tanımında iş bitiminde gözlemci tarafından sunulan raporları sahaya gidip denetlemek olduğunu, olayla ilgili şubat ayının ilk haftası imalat asfaltlandıktan sonra kaç adet mazgal yapıldığını ve ızgaranın kaç metrede bağlı olduğunu görüp sonrasında da hak edişleri başlattıklarını ifade etti.
“İMZA YETKİM YOK, SADECE EVRAKLARI HAZIRLADIM”
GDZ'nin olay yerindeki imalatında sorun olmadığını belirten GDZ Elektrik Yapım İşleri Sorumlusu tutuksuz sanık Alper Doğan, “Hak ediş evraklarını hazırlanması ve ön kontrolünün yapılması için görevlendirildim. 686 proje vardı. Bunların hepsinin başında bulunmam mümkün değildir. Proje 2015 yılının Aralık ayında tesis edildi. Kontrol uzmanı olarak yerinde bulundum. Kaza alanına yakın bir yerde gerekli ölçümleri yaptım ve uygun olduğunu tespit ettim. Bakanlıktan yetkili geçici kabul heyeti işin yerine giderek gerekli kontrolleri yaparak tesisi elektriklendirdi. Proje ile ilgili uygun imzalı hiçbir belgem olmamasına rağmen yaptığım incelemelerde uygun olduğunu size belirtebilirim. İmza yetkim yok, sadece evrakları hazırladım. Tedaş, enerji kablolarının montajı ile ilgili usul esas belirlemiştir. Kanal derinliği maddesine göre; kanal derinliği önce 10 santimetre kum, sonra kablo sonra tekrar kum ve geri kalanlar olarak devam eder. Burada bilirkişi heyeti inceleme yaptı. Kanal açıldığında sarı doğalgaz bandını görüyoruz. Doğalgaz ve elektrik ateşle barut gibi yan yana gelemez. Doğalgaz hattı elektrik hattına en fazla 20 cm yakın olabilir. Bilirkişi inceleme yapıyor. Kanal derinliği 57 cm. Bu, TEDAŞ'ın yayınladığı standartları karşılamaktadır. Kanalın en üstünde ölüm tehlikedir ifadesi olur kırmızı renklidir. Bunu gören ekibin durması gerekir. Bunun altında 6 santimetrelik kalıplar vardır dışarıdan gelen tehlikeleri engellemek için. Kablolar üstünde de borular vardır. Bunlara hasar verilmezse sorun mümkün değildir” dedi.
Kaynak: ANKA / Haber Merkezi