Japonların zenginlik sırrı ifşa oldu!
Pandemi dönemi ve sonrasında artan yatırım ilgisi, tasarrufun önemini daha da ön plana çıkardı. Enflasyonun yükselmesiyle alım gücünün düşmesi, belirsiz gelecekte varlıkları koruma konusunda yatırımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Japonya'nın ilk kadın gazetecilerinden Hani Motoko'nun 1904 yılında geliştirdiği Kakeibo adlı bütçe yönetim yöntemi, yeniden popüler hale geldi. Ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde Kakeibo, bilinçli harcama ve tasarruf stratejileriyle dikkat çekti. İşte o yöntem ve püf noktaları…
KAKEİBO NEDİR?
Japonca'da "ev ekonomisi defteri" anlamına gelen Kakeibo, kişisel finans yönetimiyle daha dengeli harcama alışkanlıkları kazandırmayı hedefleyen bir yöntem. Harcama davranışlarını dört ana kategoriye ayıran bu yöntem; zorunlu yaşam giderleri, temel ihtiyaçlar, eğlence harcamaları ve ekstra masraflar olarak belirleniyor.
Kakeibo, kişilerin gelir ve giderlerini düzenli olarak kaydetmesini öneriyor. Haftalık ya da günlük olarak yapılan bu kayıtlar, gelir ve harcamaların dikkatle incelenmesine ve tasarruf hedeflerinin belirlenmesine olanak sağlıyor. Finansal davranışların analiz edilmesine de yardımcı olan bu yöntem, harcamaları yazılı olarak takip eden kişilerin daha dikkatli olmalarını teşvik ediyor.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATTIRAN YÖNTEM
Kakeibo yönteminin etkinliği, en az üç ay süreyle devam ettirilmesiyle artıyor. Türkçedeki "ayağını yorganına göre uzatmak" deyimiyle paralel bir anlayış sunan Kakeibo, bütçe yönetimini bir yaşam tarzı haline getiriyor ve uzun vadede daha sağlıklı bir ekonomik durum sağlıyor. Gençler arasında hızla yayılan bu yöntem, sadece Japonya’da değil, dünya genelinde de bilinçli bir harcama ve yatırım kültürünü yaygınlaştırıyor.
CNBC Make It'te yer alan makaleye göre bu yöntemde tüketicilerin bir ürün satın almadan önce kendilerine şu soruları sorması gerekiyor:
Bu olmadan yaşayabilir miyim?
Finansal durumuma göre bunu karşılayabilir miyim?
Bunu gerçekten kullanacak mıyım?
Bunun için yeterli alanım var mı?
Bunu ilk nasıl buldum? Bir yerde reklamını mı gördüm?
Sıkıntıdan gezerken bir dükkânda mı rastladım?
Genel olarak bugün nasıl hissediyorum? Sakin, stresli, mutlu, heyecanlı kötü mü hissediyorum?
Kaynak: CNBC / Haber Merkezi