Köyünde Kurduğu Serada 4 Kişiye Ekmek Kapısı Oldu
Kadın girişimci muhtar eşi ile köylerine örnek oldu
-112 metrekare alanda kurdukları mantar serasında 22 ton mantar üretiyorlar
-Kurdukları mantar serasında 4 kadına da istihdam sağlayan kadın girişimci Rahime Kara köylerinde birçok ailenin mantar yetiştiriciliği yapmak istediğini söyledi.
-Köy muhtarı ve eşini ziyaret eden Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu; köyünde ve bölgede çok sayıda aileye örnek olan muhtar ve eşini tebrik etti.
Aksaray’ın Doğantarla Köyünde yaşayan kadın girişimci Rahime Kara, köy muhtarı eşi ile 1.5 yıl önce evlerinin yanında kurulan çadır serada mantar üretiyor. Yıllık 22 ton mantar üreten aile işletmesini ziyaret eden Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu muhtar Fatih Kara ile eşi Rahime Kara’yı tebrik etti.
Mantar üretim serasında incelemelerde bulunarak hasat döneminde istihdam edilen kadınlarla mantar toplayan Vali Kumbuzoğlu, mantar ve diğer örtü altı ürün yetiştiriciliğinin kırsal alanda yaşayan vatandaşlar için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Vali Kumbuzoğlu; yüzde 70’i hibe olarak kurulan mantar seralarını köylerde daha da yaygınlaştıracaklarını ifade etti.
Vali Kumbuzoğlu “Bölgeye örnek olan bu tür uygulamaları geliştirerek çoğaltmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz”
Köy muhtarı Kara ile eşini kutlayan Vali Kumbuzoğlu; “Muhtarımızın eşi örnek bir davranışla kadın girişimciliği vasfını ön plana çıkartarak tarım bakanlığından yüzde 70 hibe alarak bu serayı oluşturmuş. Bakım ve üretimini yapıyor. Bu bölgeye örnek olması açısından çok önemli bir uygulama. Yerinde görmek için geldik. Bu ve bunun gibi müessesleri daha da geliştirmek için neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz. Bunların sayısını arttırmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.
-Alıcısı ayağımıza geliyor
Köyde çiftçilik yaptıklarını ancak yeterli gelir elde edemedikleri için eşinin iş için başka yerlere gittiğini ifade eden Rahime Kara yaşadıkları köyde gelir getirici iş olarak ne yapabileceklerini düşünürken kadın girişimciler için projeleri araştırdıklarını ve mantar serasını kurmaya karar verdiklerini söyledi. Aksaray Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurularını yaptıklarını projelerinin onaylanması ile seralarının evlerinin yanına kurulduğunu anlatan Kara; “Çok güzel bir iş. Pazar sorunumuz yok. Mantarın alıcısı ayağımıza gelip götürüyor. Herkese tavsiye ederim” dedi
Köy muhtarı Fatih Kara ise yaptığı açıklamada köylerinde kurulan mantar serasının kendilerine örnek olduğunu şimdilerde ise kendilerinin de diğer komşu ve ailelere örnek olduklarını söyledi. Yıllık yaklaşık 20-22 ton mantar üretimi yaptıklarını kaydeden Kara; “Mantar üretimi çok zor değildir. Ama çok işten zor gelebilir. Dikkat edilmesi gereken hususlar var. Aile bütçesine önemli katkı sağlayan bir üretim modeli. İnşallah devletimizin desteği ile bu seralar daha da yaygınlaşır’ dedi.
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile Tarım ve Orman Müdürü Necdet Demir’in ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Muhtar Kara; devletin alternatif üretim uygulamalarında çiftçilere çok önemli destekler sağladığını destek verilen projelerin ciddi maddi kazançlara dönüştürülebileceğini vurguladı.