İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sivil toplum örgütleri ve vatandaşların karşı çıktığı Kanal İstanbul Yenişehir projesi, tarım arazilerini ve su kaynaklarını betonlaştıracağı gerekçesiyle yıllardır hukuki mücadeleye konu oldu. Son olarak bir grup vatandaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın aldığı rezerv alan kararı ve buna dayandırılan 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine karşı dava açmış, İstanbul 5. İdare Mahkemesi 23 Aralık 2024’te iki düzenlemeyi de hukuka aykırı bularak iptal etmişti.
Bu karar, projenin tüm planlama süreçlerini etkilerken, bakanlık süreci hızlandırmak için TOKİ tarafından hazırlanan “Arnavutköy Sazlıbosna ve Hacımaşlı Mahalleleri, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı” planlarını 10 Şubat’ta onaylayarak askıya çıkardı.
İPTAL KARARI KALDIRILDI, PLANLAR ASKIDAN İNDİRİLDİ
Bakanlık, 19 Şubat’ta askı sürecini tamamladığını duyurdu. 4 Şubat 2025’te İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, bakanlığın istinaf başvurusunu kabul ederek iptal kararını kaldırdı. Böylece yeni planların uygulanmasının önündeki engel ortadan kalktı ve iptal kararı öncesinde yapılan değişiklikler yeniden yürürlüğe girdi.
Bu süreçte İBB’nin Çevre Düzeni Planı değişikliğine karşı açtığı davada ise henüz bir karar çıkmadı.
İSTİNAF MAHKEMESİ: DAVALAR AYRI AÇILMALIYDI
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, iptal kararını kaldırırken, Çevre Düzeni Planı değişikliği ve rezerv yapı alanı kararının iptali için ayrı ayrı davalar açılması gerektiğini belirtti. Bu nedenle, davacıların yeni bir dava açmakta serbest olduğu ve dosyanın ilgili mahkemeye geri gönderildiği ifade edildi.
İPTAL KARARININ GEREKÇESİ NEYDİ?
İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin iptal kararında, rezerv yapı alanı kararının kentsel dönüşüm amacından uzaklaşarak İstanbul’un doğal alanlarını tehdit eden yeni yerleşim projelerine zemin hazırladığı vurgulanmıştı. Ayrıca, Çevre Düzeni Planı değişikliğinin şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu belirtilmişti.
2 GÜNDE 65 MİLYARLIK RANT
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 10 Şubat’ta askıya çıkardığı plan sonrasında hızlı bir şekilde harekete geçerek, TOKİ’nin Sazlıdere Baraj Havzası’nda inşa edeceği 24 bin 874 konut için süreç başlattı. Bakanlık, sadece iki gün içinde başlatılan ÇED süreçleriyle baraj havzasında toplam 65 milyar 372 milyon liralık rant yarattı.
Kaynak: Haber Merkezi