1/12
Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, Bakan Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde düşük vergi beyan eden ancak süper lüks otomobillere sahip mükelleflerle ilgili kapsamlı bir çalışma başlatılacağını duyurdu. Yapılan incelemelerde, lüks segmentte yer alan 7 bin 885 araç üzerinden analizler yapıldı.
2/12
Bu analizler sonucunda, herhangi bir gelir beyanı olmayan veya şirket ortaklığı bulunmasına rağmen kâr dağıtımı yapmayan mükellefler tespit edildi. Ayrıca incelenen 780 aracın, mükellef olmayan kişiler üzerine kayıtlı olduğu ve bu kişilerin herhangi bir gelir kaynağının bulunmadığı belirlendi.
3/12
Bakanlık vergi kaçakçılığının ötesinde, lüks otomobil satışları üzerinden kara para aklayanların peşine düştü. Yapılan araştırmalar sonucunda, lüks otomobil satışları ile kara para aklama yöntemleri ve bu sistemin büyüklüğü ortaya konuldu.
4/12
MAİL ORDER VE KRİPTO PARA KULLANIMI
Sanal kumar, uyuşturucu veya silah kaçakçılığı gibi yasa dışı yollarla elde edilen kayıt dışı paraların en çok lüks mülk satışları ile aklandığı biliniyor. En yaygın yöntem ise süper lüks otomobil ticareti. Bu yöntem, özellikle üst gelir gruplarının yaşadığı semtlerdeki "tabela galerileri" tarafından kullanılıyor.
5/12
Bu galeriler, araba satışı yapmanın ötesinde, kara para aklama merkezi haline gelmiş durumda. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kara para, sıklıkla mail order ve kripto para yoluyla galerilere transfer ediliyor ve ticaret bu şekilde başlıyor.
6/12
BİR ARABA 10 KERE EL DEĞİŞTİRİYOR
Örneğin, 20 milyon lira değerindeki ikinci el bir Ferrari, galeriden bir çete üyesine kâğıt üzerinde satılıyor. Bu satış işlemi, yaklaşık iki ay içinde 10 kez gerçekleşiyor. Yani aynı otomobil, kısa sürede 10 farklı kişi üzerinden geçiyor.
7/12
Paravan şirketler kuran çete üyeleri, aralarında al-sat işlemleri gerçekleştiriyor.
Son olarak, aynı otomobil galeriye iki ay sonra geri dönüyor; ancak bu defa bedeli 60 milyon TL olarak belirleniyor.
8/12
Böylece 40 milyon liralık kara para sistemde aklanmış oluyor. Bu yöntem, uzun yıllardır Türkiye’de kullanılan bir uygulama. Emniyet güçleri ve ilgili bakanlıklar, kara para aklayan çetelere karşı operasyonlarını sürdürüyor.
9/12
BAKANLIĞA DEFTERLER İNCELENSİN ÇAĞRISI
Sektörün önde gelen isimleri, bu kara para aklama sistemine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bu yöntemin yıllardır kullanıldığını belirten uzmanlar, kripto para kullanımının ise yeni bir boyut kazandığını ifade ediyor. Nakit paranın yurt dışından getirilmesi veya banka aracılığıyla sokulması artık mümkün olmadığından, mail order ya da kripto para kullanımı tercih ediliyor.
10/12
Büyük ve bilindik şirketler bu işlere karışmasa da, süper lüks otomobil satan bayilerin defterlerinin incelenmesi gerektiği vurgulanıyor.
11/12
Hangi arabaların, ne kadara satıldığı, piyasa değerlerinin ne olduğu, araçların son 2-3 ay içinde kaç kez el değiştirdiği ve galeriye kaç liraya geri döndüğü gibi bilgilerin kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor.
12/12
Bu incelemeler sonucunda, milyarlarca liralık kara paranın aklandığının ortaya çıkacağına dikkat çekiliyor. Ayrıca, büyük dünya markalarına ait değerli saatlerle de kara para aklama işlemleri yapıldığı duyumları alınıyor.
31 Temmuz 2024 / Kaynak: Haber Merkezi - Yeniçağ