Tarih: 20.03.2024 00:08

KARADAL' dan Dev Proje

Facebook Twitter Linked-in

HELVADERE SUYU DEĞERLENECEK

İYİ Parti Helvadere Belediye Başkan Adayı Yakup KARADAL 31 Mart Mahalli Seçimlerde Başkan Seçilmesi durumunda öncelikli projesinin Helvadere suyunun değerlendirilmesi, Su dolum tesisinin kurulması ve işsizliği bitirmek adına istihdam yaratacak projesini ivedilikle hayata geçirmeyi planlıyor. 

Bu proje dünyada eşi benzeri olmayan Helvadere suyunun ekonomiye kazandırılması, istihdam yaratılması ve tanınırlığın artması gibi faktörleri de tetikliyor.  Hasandağı eteklerinde bulunan Helvadere hem suyu ile kazanım sağlayarak gelir edecek, hemde tüm dünya pazarlarına açılarak turizm merkezi olma yolunda bir adım ileriye gidecek…

Projesi hazır olan ve Helvadere' ye kazanımlar sağlayacak bu proje hakkında KARADAL kısa bilgiler verdi ;

‘’Ambalajlı su sanayi dünya çapında hızla gelişen bir pazar niteliğine kavuşmuş olup, ambalajlı su günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir. Türkiye su kaynaklarının zenginliği bakımından dünyadaki sayılı ülkelerden birisi olup, Türkiye'nin hemen her bölgesinde farklı kaynaklar bulunmaktadır.

Son on yılda, tüketicinin değişen tüketim alışkanlıklarına da paralel olarak, ambalajlı su sektörü ciddi bir büyüme kaydetmiş olup sağlık ve beslenme alışkanlıkları açısından bilinçlenen tüketici, gelişmiş ülkelerde ambalajlı suyun en hızlı büyüyen ve en dinamik içecek pazarı olmasını sağlamıştır. Birçok gelişmiş ülkede ambalajlı su, su ihtiyacını gideren bir içecek olmanın ötesinde sağlıklı yaşamın en önemli parçalarından biri olarak algılanmaktadır. Bu durum ambalajlı su sektörünün sürekli büyümesindeki en önemli etkenlerden biridir. Bugün gelişmekte olan bazı ülkelerde de ambalajlı su, daha hijyenik olduğu için musluk suyuna alternatif olarak görülmektedir.

Kişi başı ambalajlı su tüketimi ülkeden ülkeye ciddi farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin Batı Avrupa ülkelerinin çoğunluğunda kişi başı yıllık ambalajlı su tüketimi 113,8 litre iken, nüfusun yoğun olduğu gelişmekte olan ülkelerde tüketim tek haneli rakamları aşmamaktadır

Yıllık %15 büyüme oranıyla en hızlı gelişen pazarların başında gelen bu sektörde Coca Cola, Pepsi, Nestle, Danone gibi dünya devleri konumundaki meşrubat ve gıda şirketleri ambalajlı su sektörüne yatırım bütçelerinden çok daha fazla pay ayırmaya başlamışlardır.

Ülkemizde, özellikle kentleşmiş bölgelerde paketlenmiş su tüketimi hızla artmaktadır. Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri tüketimin en yoğun olduğu kesimlerdir. 19 litrelik damacana ürünlerinin paketlenmiş su pazarının en hareketli ürünleri olduğu gözlemlenmiş ve bu pazarda yüksek bir rekabetin yaşandığı belirlenmiştir''  diyerek sözlerine Projenin Üretim, Kapasite ve Talep Tahmini  hakkında kısa bilgiler verdi. KARADAL ;

 

Ambalajlı su tüketiminde istikrarlı artışı yaratan değişkenlerin bazıları şunlardır; 

• Sektördeki büyümenin temel nedenlerinden biri ülkemizdeki nüfus artışıdır. 

• Artan nüfusa paralel olarak su ihtiyacı doğmakta ve su tüketimi artmaktadır.

 • Gelir düzeyinin yükselmesi ile tüketim tercihlerinin değişmekte olup, ambalajlı su tüketimine yönelim artmaktadır., 

• İnsanlar eğitim seviyeleri yükseldikçe daha bilinçli beslenme alışkanlıkları edinmekte ve satın alınan yiyecek ve içeceklerde sağlık ve kaliteyi aynı anda arayan bir tüketici kitlesi ortaya çıkmaktadır. Bu durum daha hijyenik ve sağlıklı su talebini de beraberinde getirmektedir. Bu çerçevede gazlı içeceklerin tüketimi azalmakta ve su tüketimi artmaktadır. 

• Aynı şekilde lezzetli ve güvenilir içme suyu arayışında olan tüketici grubu da tercihini çoğunlukla ambalajlı sudan yana kullanmaktadır.

Kurulacak işletmenin hammadde yönünden herhangi bir sorun yaşaması beklenmemektedir. Ancak su kaynakları konusunda ayrıntılı çalışmaların yapılması ve suyun Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği”nde” belirtilen nitelikleri taşıdığından emin olunmalıdır. Kaynağın uygun görülmesi halinde Sağlık Bakanlığı’ndan işletme ruhsatı ve üretim izni alınması gereklidir. Ambalajlı su üretimi için gerekli ana altyapı aşağıdaki unsurlardan oluşur; 

• Kaynak suyu, 

• Fabrika binası ve arsası, 

• Üretim hatlarında kullanılan makine ve ekipmanlar, 

• Nakliye taşıtları, Dolumun yapıldığı fabrikada kullanılan altyapı, üretilen ürün türüne ve kurulacak dolum hattına göre değişlik gösterir. Genel olarak kullanılan makineler: şişirme makinesi, havalı konveyör makinesi, dolum makinesi, yıkama makinesi, kapaklama makinesi, etiketleme makinesi, tarih kodlama makinesi, shrink ambalaj makinesi, ozon jeneratörü ve kompresörü, su soğutma ünitesi, elektrik panosu ve kontrol kabini, laboratuvar ekipmanları ve diğer yardımcı makinelerdir. Su dolum tesisinde kullanılan hammaddeler; kaynak suyu, ambalaj malzemesi ve yıkamada kullanılan dezenfektan ve deterjanlardır. Ambalaj malzemesi olarak kullanılan malzeme genellikle; preform veya hazır şişe, kapak, kulp, etiket, shrink naylonu, tutkal vb. diğer ara mamullerdir. Yardımcı maddeler olarak PET preform taslaklar ve 19 lt damacanalar ile kapakların hammaddeleri yurt dışından temin edilecek olup, membran filtre, elektrot, karton, palet, polietilen film etiket, tutkal, mürekkep vb. işletme malzemeleri ise yurt içinden temin edilecektir.'' dedi. 

 

KARADAL kurulacak tesisin üretim kapasitesi hakkında ise şu bilgileri verdi ;

‘’Yapılan literatür taraması ve yatırımlar incelenerek Helvadere Beldesinde yapılması muhtemel ambalajlı su dolumu yatırımında 72.000.000 litre/yıl kapasite öngörülmüştür. ‘’

Tesisin Yıllık Üretim Miktarı Tahmini 

Birim            Üretim (lt)               Adet  

0.5 lt             24.000.000            48.000.000 

1,5 lt            19.200.000            12.800.000  

5 lt                9.600.000              1.920.000 

10 lt             9.600.000               960.000 

19 lt             9.600.000              505.263 

TOPLAM     72.000.000           64.185.263

 

 

Kurulacak işletmenin hammadde yönünden herhangi bir sorun yaşaması beklenmemektedir. Ancak su kaynakları konusunda ayrıntılı çalışmaların yapılması ve suyun Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği”nde” belirtilen nitelikleri taşıdığından emin olunmalıdır. Kaynağın uygun görülmesi halinde Sağlık Bakanlığı’ndan işletme ruhsatı ve üretim izni alınması gereklidir. Ambalajlı su üretimi için gerekli ana altyapı unsurları,

 • Kaynak suyu,

 • Fabrika binası ve arsası,

 • Üretim hatlarında kullanılan makine ve ekipmanlar,

 • Nakliye taşıtları, 

Dolumun yapıldığı fabrikada kullanılan altyapı, üretilen ürün türüne ve kurulacak dolum hattına göre değişlik gösterir. Genel olarak kullanılan makineler: şişirme makinesi, havalı konveyör makinesi, dolum makinesi, yıkama makinesi, kapaklama makinesi, etiketleme makinesi, tarih kodlama makinesi, shrink ambalaj makinesi, ozon jeneratörü ve kompresörü, su soğutma ünitesi, elektrik panosu ve kontrol kabini, laboratuvar ekipmanları ve diğer yardımcı makinelerdir. Su dolum tesisinde kullanılan hammaddeler; kaynak suyu, ambalaj malzemesi ve yıkamada kullanılan dezenfektan ve deterjanlardır. Ambalaj malzemesi olarak kullanılan malzeme genellikle; preform veya hazır şişe, kapak, kulp, etiket, shrink naylonu, tutkal vb. diğer ara mamullerdir. 

Yardımcı maddeler olarak PET preform taslaklar ve 19 lt damacanalar ile kapakların hammaddeleri yurt dışından temin edilecek olup, membran filtre, elektrot, karton, palet, polietilen film etiket, tutkal, mürekkep vb. işletme malzemeleri ise yurt içinden temin edilecektir.'' dedi. Kurulacak işletmede gerekli olan makine-techizat hakkında ise ;

PET İmalât, Dolum ve Paketleme Hattı (0,5-1,5-5-10 lt)
Ünite Adı Fiyat (Dolar)
Pet preform şişirme ünitesi(12.000 adet/saat kapasiteli)-294.000,00 $
Kompresör ve Chiller-                                                             52.500,00 $
BOSS SB Series(12.000 adet/saat kapasiteli)-                     205.569,00 $
Monoblock Dolum Makinası -                                               52.500,00 $
Etiketleme Makinesi -                                                             15.750,00 $
Laser Tarih Kodlama Cihazı -                                                 57.750,00 $
Ünite Adı Fiyat (Dolar)
Shrink paketleme (25 paket / dakika) -                                8.400,00 $
Konveyör (Havalı 10 mt, stok 45 mt)-                                  17.850,00 $
                                                                  TOPLAM:                704.319,00 $

19 lt Polikarbon Damacana Dolum Hattı
Ünite Adı Fiyat (Dolar)
Damacana Dış Yıkama Ünitesi                                             29.400,00 $
Damacana İç Yıkama Ünitesi                                                34.650,00 $
Dolum Ünitesi                                                                         25.200,00 $
Kapak Elevatörü ve Kapatma Ünitesi                                  68.250,00 $
Sleeve Emniyet Bandı Ünitesi                                               8.400,00 $
Tarih Kodlama Makinesi                                                       5.250,00 $
                                                               TOPLAM:                  171.150,00 $
Yardımcı makine ve teçhizatlar:
• Krom nikel su tankı
• Trafo
• Ozon jeneratörü ve filtre odası
• Kompresör
• Laboratuvar ekipmanları
Tesiste ISO 22000:2005, ISO 9001:2000, TS 266, ISO OHSAS 18000, ISO 14001 kalite sistemlerini uygulanacaktır ‘’ dedi.  

KARADAL seçildiği günün hemen ardından bu proje için start vereceğini, gerekli fizibilite çalışmalarının hazır olduğunu, zaman kaybetmeden Helvadere için çalışmaya başlayacağını kaydetti. KARADAL ‘Suyla gelen güzellik ve kalkınma hamlesi ’' dediği projeyle Helvadere'yi Helvadere yapacak adımı atmış olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —