Doğanın Sunduğu Nimetler
Yaşadığımız dünyada şifa kaynağı olarak nitelenen tıbbi ve aromatik bitkiler insanlığın eski dönemlerinden beri gıda, ilaç, giyim, kozmetik, baharat gibi çok geniş alanlarda kullanılmış ve kullanılmaya da devam etmektedir.
Günümüzde dünyanın hızlı nüfus artışına bağlı olarak artan sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan kirlilik insanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.
Özellikle tedavi amaçlı kullanılan sentetik ve kimyasal ilaçların oluşturduğu yan etkiler insan vücudunda büyük tahribatlara neden oluyor. Uzmanlar bu konuda doğadan toplanan ve alternatif tıp da tedavi amaçlı (geleneksel tedavi, doğal tedavi gibi) kullanılan bitkilerin önemi hatırlattı.
Alternatif tıbbın önemi bu yüzden daha da çok anlaşılmaya başlamıştır.
Bu yüzyılda, deneme yanılma şeklinde uzun süren deneyimler sonucu bitkilerden elde edilen (Etnobotanik bilimi) nesilden nesile aktarılarak bugüne kadar gelmiş şifalı bilgiler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Uzmanlar ’’ Doğada çok şifalı bitkiler var. Bu şifalı bitkiler sürekli olarak tercih edilmekte ve faydaları da saymakla bitmemektedir. Şifalı bitkiler doğal tedavi yöntemleri arasında sürekli olarak tercih edilmektedir. Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde sürekli rahatsızlıklar nedeniyle insanlarımız da bunun arayışı içindeler. " dedi.
Sizler için Aksaray’da bu işin erbabı Haluk ACIR Baharat ve Bitkisel Ürünlerin Sahibi Haluk ACIR öneriler verdi.
ACIR kış için kullanılabilecek bitkilerin isimlerini ve faydaları ile ilgili bilinmesi gereken detayları sizler için kısaca açıkladı.
"Çam kozalaklı macun : Öksürüğe, balgam sökmeye, vücut direncini arttırmaya ve akciğerleri temizlemede,
Karışık kış çayı : Soğuk algınlığına, gribe ve öksürüğü geçirmekte,
Zencefil ve zerdaçal karışımı hem miyimlara, kistlere ve boğazda oluşan mikropları temizlemede kullanılır ‘’ dedi.