"Aksaray'ımız, geçmişin izlerinden beslenen ve geleceğe umutla bakan bir şehirdir"
MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı TBMM’de Konuştu
"Aksaray'ımız, geçmişin izlerinden beslenen ve geleceğe umutla bakan bir şehirdir"
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığı bütçeleri üzerine söz aldı. Kaşlı, yaptığı konuşmada Aksaray’ın tarihi ve kültürel zenginliğine dikkat çekerek, ilin doğal güzellikleri ve manevi değerlerinin ülke ve dünya çapında tanıtılması gerektiğini vurguladı.
“Aksaray, medeniyetler tarihinin köprüsüdür”
Kaşlı, konuşmasına Aksaray’ın tarihsel önemini anlatarak başladı:
"Aksaray, tarih boyunca birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve her köşesi tarih kokan İç Anadolu’muzun en kadim şehirlerinden biridir. Kapadokya’nın giriş kapısı olan Aksaray, Neolitik Çağ’dan Selçuklulara ve Osmanlıya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Aşıklı Höyük, insanlık tarihinin ilk yerleşik hayatının başlangıç yerlerinden biri olarak tarihi önemini ortaya koymaktadır.” dedi.
Kaşlı, Sultanhanı, Ağzıkara Han, Alay Han ve Kılıçarslan Hanı gibi önemli yapılarla Aksaray’ın tarihi zenginliğinin gözler önüne serildiğini belirtti.
“Doğal güzellikleriyle eşsiz bir şehir”
Konuşmasında Aksaray’ın doğal güzelliklerine de değinen Kaşlı, “Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan Ihlara Vadisi, Hasandağı, Güzelyurt Yüksek Kilise ve Nora Antik Kenti gibi eşsiz değerlerimiz, Aksaray’ın doğa ve tarihle iç içe bir hazine olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Manastırlar ve Sofular Vadisi gibi bölgeler, ilimizin tarihi ve kültürel derinliğini gözler önüne sermektedir” diye ekledi.
Manevi mirasa vurgu: "Şehri Süleha"
Aksaray’ın manevi değerlerine de değinen Milletvekili Kaşlı, “Bu şehir, Tapduk Emre, Yunus Emre, Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba gibi tasavvuf kültürümüzün önemli temsilcilerini yetiştirmiştir. Aksaray, 'Şehri Süleha' yani yalnızca salihlerin yaşadığı bir şehir olarak da bilinir. Bu miras, bugün de gönülden gönüle ilham kaynağı olmaya devam etmektedir” dedi.
Tarihî mirasın korunması ve UNESCO hedefi
Kaşlı, Aksaray’ın kültürel zenginliklerinin korunması gerektiğini belirterek, “Kent merkezimizde 881 tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunuyor. Aksaray Müzesi’nde sergilenen 16.093 taşınır kültür varlığı ise bu derinliği gözler önüne seriyor. Aksaray Tuz Gölü’nün 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması, bizim için önemli bir adımdır” diye konuştu.
UNESCO sürecinin genişletilmesi gerektiğini ifade eden Kaşlı, “Bu zenginlikleri korumak, tanıtmak ve geleceğe taşımak bizim sorumluluğumuzdur. Ekomüze projeleri gibi adımlarla Aksaray’ımızı küresel ölçekte tanıtmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“2025 yılı bütçesi hayırlı olsun”
Konuşmasının sonunda Aksaray’ın ekonomik, kültürel ve turistik potansiyelini daha ileriye taşıma konusundaki kararlılıklarını vurgulayan Milletvekili Kaşlı, “2025 Yılı Bütçemizin ülkemize, milletimize ve Aksaray’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek Meclis Genel Kurulu’nu saygıyla selamladı.
Öne Çıkan Başlıklar:
Haber: Metin KURT / Haber Merkezi