TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Vekili İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, enerjinin ülkemizin ekonomik büyümesinde ve kalkınmasında kritik rol oynayan, stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak “Bu alandaki yatırımlar, sadece enerji arz güvenliğimizi sağlamakla kalmamakta, aynı zamanda ülkemizi enerjide bağımsız bir konuma taşıma hedefine hizmet etmektedir. Sürdürülebilir büyümeyi ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşılmasını amaçlayan yeşil ve döngüsel ekonomi yaklaşımının ancak enerji verimliliğinin sağlanarak, temiz üretim uygulamaları ile mümkün olacağını değerlendiriyoruz.” dedi.
Enerjinin birçok sektörde ana girdilerden olmasının yanında diğer sektörlerin dönüşümünde de oyun değiştirici bir role sahip olduğunu vurgulayan Aksu, “Enerji ülkemizin yükselişinin dinamosu, kalkınmanın itici gücüdür.” dedi.
Enerji, Türkiye'nin Sıçrama Yaptığı Alanlardan Birisidir
Son yıllarda Türkiye’nin, enerjide ortaya koyduğu vizyonla, yaptığı yatırımlarla ön aldığı, rekabet üstünlüğü elde ettiğini belirten Aksu, “Ülkemiz uluslararası enerji piyasasının etkin bir aktörü, önemli bir dağıtım merkezi olma yolundadır. Özellikle yerli kaynak potansiyelini arama, bulma ve kullanıma alma doğrultusunda atılan adımlar başarılı bir şekilde devam etmektedir.” dedi.
Aksu, Türkiye’nin, enerji güvenliğini sağlamlaştırma ve ekonomimizi dış şoklara karşı daha dayanıklı hale getirme yönünde attığı kritik adımlara da değinerek şunları ifade etti:
“Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi, ülkemizin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda attığı dev bir adım olmuştur. Şırnak Gabar Dağında keşfedilen kaliteli petrol rezervi, Türkiye’nin %90’ın üzerinde ithalata bağımlı olduğu petrol ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacaktır. Enerjide önemli bir dönüşüm unsuru olan, ülkemizin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tamamlanması için gün sayılıyor olmasından da memnuniyet duyuyoruz.”
Enerji bağımlılığının, ekonomik bağımsızlığın önündeki temel engellerden biri olduğunu ifade eden Aksu, “Ekonomik bağımsızlık milli güvenliğimizin ana unsurlarındandır. Türkiye’nin enerjideki stratejik adımları, bölgemizde enerji alanında barışçıl bir iş birliği ortamının oluşturulmasına da zemin hazırlayacaktır. Enerji geçiş yollarındaki konumumuzun, keşfettiğimiz yerli enerji kaynaklarımızın, yenilenebilir enerji kapasitemizin ve güçlü enerji diplomasimizin, ülkemizi enerji alanında güvenilir ve kilit bir aktör yapacağını değerlendiriyoruz.” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisinin enerji politikası, arz güvenliği sağlanırken enerjinin çevre ve insan dostu olmasını öngörmektedir
Aksu, Milliyetçi Hareket Partisi’nin enerji politikasının; dışa bağımlılığı en aza indirirken enerji tedariki ve güvenliğinin sağlanmasını, yerli kaynaklara yönelik arama faaliyetlerinin etkinleştirilmesini, enerjide verimliliğin ve millî kaynakların payının artırılmasını, hem üretim hem de tüketim aşamasında enerjinin çevre ve insan dostu olmasını öngördüğünü belirterek, “Kamu enerji yatırımlarının Türkiye’nin kalkınma hedefleriyle de uyumlu plânlı ve istikrarlı bir şekilde devam ettirilerek, yerli ve yabancı sermayenin bu alandaki yatırımlarının teşvik edilmesi, enerji ihtiyacının kaynak çeşitliliği sağlanarak kesintisiz ve yeterli bir şekilde, düşük maliyetle bir arz sistemi içinde karşılanmasını hedeflemektedir.
Enerjinin dinamik ve karmaşık yapısı; enerjiyle ilgili değerlendirmelerin çok boyutlu ve çok eksenli bir yaklaşımla gerçekleştirilmesini zorunlu kılmakta, bunları dikkate alan millî bir enerji politikası ortaya koymamızı gerektirmektedir.
Diğer yandan, enerji kaynaklarının üretiminden tüketimine kadar geçen her aşamasında özel kesimin imkânlarından yararlanıldığı, faaliyetlerinin desteklendiği aynı zamanda tüketici haklarının korunduğu, rekabetin tesis edildiği, sağlıklı ve etkin işleyen bir enerji piyasasının devamlılığının sağlanması önem arz etmektedir” dedi.
Dış Ticaret Açığı ve Cari İşlemler Dengesinde Enerji Önemli Belirleyicilerinden Biridir
Türkiye’nin enerji talebinin dörtte üçünün enerji ithalatı yoluyla karşıladığını ifade eden Aksu, enerjinin toplam ithalat içindeki payının ortalama %20’lere çıkmasının ülkemizin dış ticaret açığında ve cari işlemler dengesinde önemli belirleyicilerinden birinin enerji ithalatı olmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
Aksu, 2023 yılında yıllıklandırılmış cari işlemler hesabının 40,5 milyar dolar açık verirken, enerji hariç cari işlemler hesabı 12,2 milyar dolar fazla vermesinin yerli enerji kaynaklarının artırılmasının ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Ülkemiz Yenilenebilir Enerji Alanında Dünya Çapında Önemli Bir Aktör Haline Gelmiştir
Yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin ve enerji verimliliğinin artırılmasının ekonomik ve stratejik öneme sahip olduğunu belirten Aksu, enerji verimliliğine yönelik faaliyetlerin enerji politikalarının öncelikli konusu olmaya devam etmesi gerektiğini ve atılan öngörülü adımlar ve nitelikli yatırımlar sonucu yenilenebilir ve temiz enerjide Türkiye’nin, Avrupa’da ön sıralarda yer aldığını ve küresel ölçekte pozitif bir örnek olarak gösterildiğini söyledi.
Ayrıca 2023 yılında yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin kurulu gücünün toplam kurulu güce oranının yüzde 57’yi geçtiğini ve 2024 yılsonu itibariyle bu oranın %59’u geçmesi beklendiğini ifade eden Aksu, yenilenebilir enerji alanında dünya çapında önemli bir aktör haline gelen ülkemizin bu alanda dev yatırımlar yaptığını söyledi.
Avrupa Ülkeleri Arasında En Ucuz Elektrik ve Doğal Gaz Sağlayan Ülke Türkiye’dir
Pandemi sonrası artan enerji talebine karşın enerji üretim artışının sınırlı düzeyde olması sebebiyle enerji fiyatlarının dünya genelinde aşırı bir yükseliş kaydettiğini, enerji arzında yaşanan küresel daralmanın sadece sanayinin üretim girdisi olarak kullandığı enerji kaynaklarıyla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda ısınma ve aydınlatma için gerekli olan kaynakların teminini de zorlaştırdığını ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Faruk Aksu, “Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan verilere göre 2024 yılının ilk altı aylık döneminde Avrupa ülkeleri arasında hane halkına en ucuz elektrik ve doğal gaz sağlayan ülke Türkiye olmuştur. Ülkemizde küresel enerji piyasalarındaki yükselişlerin, vatandaşlara tam olarak yansıtılmaması için çaba gösterilmekte, yapılan düzenlemelerin yanı sıra vatandaşlarımıza doğal gaz ve elektrik için sübvansiyon sağlanmaktadır. Türkiye elektrik ve doğal gaz fiyatlarında vatandaşlarına en çok destek olan ülkelerdendir.” dedi.
Enerji Diplomasisi Enerjinin Önemli Bir Unsurudur
Aksu, Türkiye’nin doğu ile batıyı birbirine bağlayan doğal bir köprü konumunda olduğunu, bulunduğu jeopolitik konum ve yürüttüğü başarılı enerji politikaları sayesinde, hem enerji güvenliğini sağlama hem de enerji ticaretinde kilit bir aktör olma yönünde önemli adımlar attığını belirterek, “Ülkemiz, Asya ve Orta Doğu’nun enerji zenginliklerini Avrupa’ya taşımak için tercih edilen güvenli bir geçiş noktası haline gelmiştir. Bölgedeki enerji zenginliklerinin güvenli ve istikrarlı bir şekilde dünyaya ulaştırılması için komşu ülkelerle iş birlikleri geliştirilmektedir. Bu iş birlikleri, sadece Türkiye’nin değil, bölgedeki tüm ülkelerin enerji arz güvenliğine ve bölgesel barışa katkıda da bulunmaktadır.” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi