Prof. Dr. Himmet Karadal, Cizzak’taki Uluslararası “Eğitim Stratejisi” Konferansında

Prof. Dr. Himmet Karadal, Türk Dünyası’na Vurgu Yaptı

HABER 7.10.2024 09:49:00
Prof. Dr. Himmet Karadal, Cizzak’taki Uluslararası “Eğitim Stratejisi” Konferansında

Prof. Dr. Himmet Karadal, Cizzak’taki Uluslararası “Eğitim Stratejisi” Konferansında Türk Dünyası’na Vurgu Yaptı

Özbekistan’ın Cizzak şehrinde, “Eğitim Geliştirme Stratejisi: Değerlere Dayalı Kalkınma” konulu uluslararası bir konferans düzenlendi. Cizzak Devlet Pedagoji Üniversitesi’nin kuruluşunun 50.yıl dönümünde, 27-28 Eylül 2024 tarihlerinde düzenlenen, 22 ülkeden katılımın gerçekleştiği konferansın açılışında Cizzak Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Shavkat Safarovich, İspanya’dan Roman Pascual, İngiltere’den Prof.Dr. Heath Rose, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi rektör yardımcısı Mahira Hüseynova, Amerika Birleşik Devletleri’nden Prof.Dr.Suresh Canagarajah, Yeni Zelanda’dan Prof.Dr. Gary Barkhuizen ve Türkiye’den Prof.Dr.Himmet Karadal küreselleşen dünyada değer temelli eğitim paradigmaları konularında açılış konuşması yaptılar. 

Prof.Dr.Himmet Karadal konuşmasında Türk Dünyası gerçeğine ve Türk birliğinin önemine dikkat çekti.  Konuşmalarına, Atayurdumuz Özbekistan’a davet edilmekten onur duyduğunu belirterek başladı ve gelişmeye yönelik başarılı işbirliklerinden dolayı Rektör Prof.Dr. Shavkat Safarovich’a ve ekibine teşekkür etti. 

Prof.Dr.Himmet Karadal, açılış konuşmasında “Herşeyden önce bir Türk Dünyası gerçeği var! Geçmişte hemen her alanda güneş Türkeli’nden doğdu. Günümüzde bu sürece yönelik önemli adımlar atılıyor. Yakın gelecekte Türk yurdu yine bilimde, sanatta ve teknolojide tüm dünyaya ışık tutacak. Oxford University’den katılan benden önceki konuşmacı Prof.Dr. Heath Rose, İngilizcenin dünyada ne kadar yaygın bir şekilde kullanıldığından bahsetti. Evet İngilizce tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak bir bilim insanı olarak inancım o dur ki, eğitim de bilim de ancak kendi dilinde etkin bir şekilde yapılabilir. Dolayısıyla Türkçe’nin eğitim dili ve bilim dili olarak benimsenmesi gerektiğini açıklıkla belirtmek isterim. Türk Dünyasının büyük düşünce adamı İsmail Gaspıralı’nın belirttiği gibi “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışı ile kendi dilimize ve medeniyetimize sahip çıkmalıyız. Böylece Türk birliği daha etkin bir şekilde sağlanmış olacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Türk birliğinin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları ile kapayacağım” diyor. Nitekim McClelland’ın 1961’de yaptığı bir araştırmasında, dünyadaki milletler başarı motivasyonlarına göre sıralanmış ve Türk Milleti ilk sırada yer almıştır. Çünkü güçlü bir medeniyete ve zengin bir kültüre sahibiz. Kendimizi bilmeli! Türk Dünyası gerçeğini daha yakından takip etmeliyiz. Esasında bu konferanslar ve sempozyumlar sayesinde işbirlikleri gelişiyor. Biz de 2018’den beri uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresini düzenliyoruz. 10.sunu Romanya’da düzenledik. 23 ülkeden ve yaklaşık 200 üniversiteden 500’e yakın akademisyen tarafından yaklaşık 300 bilimsel bildiri sunuldu. 7.ve 9.kongremizi Özbekistan’da düzenledik. 11.Kongremizi Kapadokya’da Türkiye’nin gözde şehirlerinden Aksaray’da düzenlemeyi planlıyoruz. Bu konferansın başarılı geçmesini temenni eder, misafirperverlikleri için düzenleme kuruluna teşekkür ederim.” dedi. Ve konferans kapsamında “Türk Dünyası’nda İşbirliği Geliştirme Stratejileri” başlıklı bir bildiri sundu. 

Özbekistan Büyükelçisi Sayın Olgun BEKAR’ı ziyaret eden Prof.Dr.Himmet Karadal, Rektör Prof.Dr. Shavkat Safarovich ile yaptıkları görüşmede, başkanı olduğu EMI Kongresi üzerinden akademik işbirliklerini geliştirme temennisinde bulundu. Konferans, eğitimde değer temeli kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi çalışmaları ile tamamlandı.

Kaynak: Haber Merkezi


17.1°