102 sporculuk Türkiye kafilesi açılışa damga vurdu
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, büyüleyici bir açılış töreniyle başladı. 206 ülkeden 10.500 sporcunun katıldığı organizasyon, Sen Nehri üzerindeki Austerlitz Köprüsü'nden hareket eden 85 gemi ile start aldı. Törene Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Avrupa Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi Hasan Arat da katıldı. Katılımcı ülkelerin kafileleri, yağmur altında Sen Nehri'nde tekneyle geçerek izleyicileri selamladı. Sporcuları taşıyan gemiler, 6 kilometrelik bir yolculuğun ardından Iena Köprüsü'nde son buldu. Tören, Notre Dame Katedrali, Paris Belediye Binası, Louvre Müzesi, Tuileries Bahçesi, Les Invalides Anıtı, Grand Palais ve Eyfel Kulesi gibi önemli Paris sembollerinin geçildiği bir rota üzerinde gerçekleştirildi. Olimpiyat meşalesi ise ilk olarak Zinedine Zidane tarafından taşındı.
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle tarafsız sporcu statüsünde bulunan Rus ve Belaruslu sporcular açılış töreninde yer almadı. Tören süresince, 3 binden fazla dansçı Sen Nehri kıyısında performans sergilerken, Lady Gaga gibi ünlü sanatçılar da sahne aldı.
Fransa'nın başkenti Paris'te, dünyanın en büyük spor etkinliği olan Olimpiyat Oyunları'nın 33'üncüsü için açılış töreni yapıldı. Bu yılki açılış töreni, Olimpiyat tarihindeki ilk uygulama olarak geleneksel bir stadyum yerine Sen Nehri'nde gerçekleştirildi. Türkiye'den 102 sporcunun katıldığı bu büyük organizasyonda, bayrağımızı milli boksör Busenaz Sürmeneli ve milli okçu Mete Gazoz taşıdı. 2024 Olimpiyat Oyunları, Paris'in ev sahipliğinde yapılan bu tarihi törenle start aldı.
TARİHTE İLK KEZ STADYUM DIŞINDA YAPILDI
204 ülkeden 10.500 sporcunun mücadele edeceği 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni, Türkiye Saati ile 20.30'da başladı. Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünde gerçekleştirilen törende, sporcu kafilelerini taşıyan tekneler, Austerlitz Köprüsü'nden hareket ederek Sen Nehri boyunca 6 kilometreyi aşkın bir yolculuk yaptı ve Iena Köprüsü'nde sona erdi. Bu geçit töreni boyunca kültürel sunumlar ve Paris'in simge yapıları sergilendi. Olimpiyat tarihinde ilk kez geleneksel bir stadyum dışında yapılan açılış törenini, yaklaşık 300 bin kişinin yerinde takip etmesi bekleniyor. Ayrıca, dünya çapında birçok siyasetçi, sporcu ve sanatçı da törende yer alıyor. 17 gün sürecek olan Paris Olimpiyat Oyunları, 11 Ağustos'ta sona erecek.
SPORCULAR, 32 BRANŞTAKİ 48 DALDA MÜCADELE EDECEK
2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda sporcular, 32 branşta toplam 48 farklı dalda mücadele edecek. Oyunlar, Paris'teki 34 farklı merkezde düzenlenecek ve 329 madalya kategorisi bulunacak. Tokyo 2020 Olimpiyatları'ndan karate ve beyzbol branşları çıkarılırken, breakdans ilk kez Paris 2024'te yer alacak.
Paris 2024'teki branşlar şunlardır:
Bu geniş kapsamlı program, sporculara çeşitli branşlarda yeteneklerini sergileme fırsatı sunacak.
TÜRKİYE'DEN 102 SPORCU KATILDI
Toplamda 45 bin güvenlik görevlisinin görev aldığı törende, Türkiye’yi 102 sporcu temsil edecek ve sporcular 18 farklı branşta mücadele edecek.
Olimpiyat Oyunları'nda yarın şu Türk oyuncular sahne alacak:
JUDO
48 kg Tuğçe Beder
60 kg Salih Yıldız
48 kg Tuğçe Beder
60 kg Salih Yıldız
KÜREK
Tek Çifte - Elis Özbay
MASA TENİSİ
Sibel Altınkaya
YÜZME
100m Kurbağalama - Berkay Ömer Öğretir
TÜRK BAYRAĞINI METE GAZOZ VE BUSENAZ SÜRMENELİ TAŞIDI
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Türk bayrağını, Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan milli boksör Busenaz Sürmeneli ve milli okçu Mete Gazoz taşıdı. İki sporcu, açılış töreninde kafilenin en önünde yer aldı. Türkiye, tören sırasında 191. sırada geçiş yaptı.
100 YIL SONRA 3. KEZ PARİS'TE
1896'dan bu yana düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları, üçüncü kez Fransa'nın başkenti Paris'te yapılıyor. Modern olimpiyatların başladığı 1896 yılından bu yana gerçekleştirilen 29 olimpiyat organizasyonunun 16'sı Avrupa, 6'sı Kuzey Amerika, 4'ü Asya, 2'si Avustralya ve 1'i Güney Amerika kıtasında gerçekleştirildi. Oyunlar, bugüne kadar 19 ülkenin toplam 23 şehrinde yapıldı. Paris, 1900 ve 1924'te düzenlendiği olimpiyatların ardından, 100 yıl sonra üçüncü kez bu organizasyona ev sahipliği yapıyor ve böylece 1908, 1948 ve 2012'de olimpiyat düzenleyen Londra'yı yakalayarak en fazla olimpiyat düzenleyen şehirler arasında yer alıyor.
MÜLTECİ SPORCULAR YER ALACAK
Paris 2024'te Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından oluşturulan Mülteci Olimpiyat Takımı'nda 36 sporcu yer alacak. Bu sporcular, yüzme, atletizm, badminton, boks, breakdans, kano, bisiklet, judo, atıcılık, tekvando, halter ve güreş branşlarında madalya mücadelesi verecek. IOC Mülteci Olimpiyat Takımı, Rio 2016 ve Tokyo 2020'de de yer almıştı.
TARAFSIZ KATILACAKLAR
Rus ve Belaruslu sporcular, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na tarafsız sporcu statüsünde katılabilecek. Bu sporcuların, diğer sporcular için geçerli tüm kuralları karşılamaları gerekecek ve bu ülkelerin bayrak, amblem ve marşları kullanılmayacak. Her iki ülkenin hükümetlerinden yetkililer Paris'e davet edilmeyecek veya akredite olamayacak. Ukrayna ile savaşı aktif olarak destekleyen sporcuların katılımına ise izin verilmeyecek.
CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Paris 2024, tarihte cinsiyet eşitliğinin sağlandığı ilk olimpiyat olacak. Olimpiyatlardaki tüm branşlarda eşit sayıda kadın ve erkek sporcu yer alacak. Kadın sporcular, ilk kez 1900 Paris Olimpiyat Oyunları'nda mücadele etmişti.
MADALYALAR, EYFEL KULESİ'NDEN ALINAN PARÇALAR İÇERİYOR
Paris 2024 madalyaları, Eyfel Kulesi'nden alınan demir parçaları içeriyor. Bu parçalar, madalyaların ortasında altıgen şeklinde yer alacak. Madalyalar, Fransız darphanesi tarafından üretildi ve mücevher firması Chaumet tarafından tasarlandı. Paris 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda toplam 5.084 madalya dağıtılacak.
Açılış töreni, bu yıl ilk kez geleneksel bir stadyum yerine Sen Nehri'nde yapıldı. Türkiye, 54 kadın ve 47 erkek sporcu ile toplam 102 sporcu ile 18 branşta temsil edilecek. 17 gün sürecek oyunlar, 11 Ağustos'ta sona erecek.
Kaynak: Günboyu