Tarih: 19.08.2024 22:22

Süper Mavi Ay için geri sayım!

Facebook Twitter Linked-in

Çıplak gözle görülebilecek olan Süper Mavi Ay için saatler kaldı. Bir sonraki 13 yıl sonra görülebilecek.

Ağustos ayı, gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir dönem olmaya devam ediyor. Yılın dört ardışık Süper Ay'ından ilki, bugün (19 Ağustos 2024 Pazartesi) gökyüzünde kendini gösterecek. Son derece nadir görülen bu olay, Türkiye saatiyle 04.36’da zirveye ulaşacak ve izlenebilecek. Süper Ay ve Mavi Ay’ın birleşiminden oluşan bu nadir fenomen, Süper Mavi Ay olarak adlandırılıyor ve gözlemciler 04.36 saatini sabırsızlıkla bekliyor.

agustos-ayindaki-super-dolunaya-neden-mavi-ay-deniyor-060b7493.webp

Süper Mavi Ay, en son Ağustos 2023’te gözlemlendi ve bir sonraki Süper Mavi Ay’ların Ocak ve Mart 2037’de gerçekleşmesi öngörülüyor. Tüm dolunayların yaklaşık dörtte biri Süper Ay olarak tanımlanırken, dolunayların sadece yüzde 3’ü Mavi Ay olarak kabul ediliyor.

DAHA BÜYÜK VE PARLAK GÖRÜNECEK

Süper Aylar, yılın en büyük ve en parlak Ay olayları olarak tanımlanır. Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi mükemmel bir daire değil, eliptik bir yol izler. NASA'ya göre, Ay’ın Dünya'ya en yakın noktası, yani ortalama 363 bin 300 kilometre mesafedeki konumu, perigee olarak adlandırılır.

17015809-0-357-6900-3885.jpg

NASA'nın Gezegen Jeolojisi, Jeofizik ve Jeokimya Laboratuvarı Başkanı Noah Petro, Süper Ay'ların farklı tanımlara sahip olduğunu belirtiyor. Genellikle, dolunayın perigee noktasının yüzde 90’ı içinde olduğu durumlar Süper Ay olarak kabul edilir.

Ay, yörüngesinde Dünya'ya en yakın konumda olduğunda, gezegenin en uzak noktası olan apogee noktasında olduğundan yaklaşık yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünebilir. Apogee noktası, yaklaşık 405 bin 500 kilometre uzaklıktadır.

moon-blue.jpg

ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLİR

NASA, Süper Ay'ları yıl boyunca gözlemlenebilen diğer dolunaylardan belirgin şekilde daha parlak olarak tanımlıyor. Süper Ay, çıplak gözle rahatlıkla görülebilir ve özel bir konumda bulunmayı gerektirmez.

Ay, gece boyunca yükselecek ve gün doğumundan hemen önce, Türkiye saatiyle 04.36’da en yüksek noktasına ulaşacak. Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Abrams Planetaryum Müdürü Shannon Schmoll, "Gökyüzü bulutsuz olduğu sürece ve net bir görüş açısına sahip olursanız, Ay’ı görebilirsiniz. Ay o kadar parlak ki, özel bir yere gitmenize gerek yok" şeklinde açıklamada bulundu.

SÜPER AY NEDİR? SÜPER AY ADINI NEREDEN ALDI?

NASA’nın sağladığı verilere göre, Süper Ay'lar normal dolunaylardan yaklaşık yüzde 30 daha parlaktır, bu nedenle gözlemleri daha kolaydır. Ayrıca Süper Ay'lar, Dünya’ya daha yakın oldukları için normalden daha yüksek gelgitlere neden olabilir.

 

Kaynak: Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —