Metin KURT


Dar gelirliyi ve öğrencileri düşünün

Bu da bir hizmet...


Her geçen gün gıda ve yiyecek sektörüne gelen zamlar dar gelirli vatandaşların belini bükmeye başladı, hatta öğrenciler dahi çay-simit ve tosta talim eder oldu. Oldu olmasına ama hala bunun için bütçe ayıramayan, cebinde çay-simit parası olmayan dar gelirli azımsanamayacak kadar çok…

Aksaray Belediyesinin belirli noktalarda sabah saatlerinde çorba dağıtan küçük büfeleri var. Orta çaplı bir kağıt bardakta, yanında poğaça büyüklüğünde bir ekmek. Bazen gözlemliyorum kimler buralara uğruyor diye. Genelde küçük öğrenci grupları, yabancı uyruklular ve abone müdavimler ! Bazen ise lüks bir arabadan inip ve 3-5 tane alıp gidenler…

Daha yazacak bir sürü şey var ama ben fazla girmeyeceğim bu konulara. Asıl değinmek istediğim konu buna benzer bir proje. Yapılması da zor olmayan, aynı zamanda istihdam yaratacak, belediye bütçesine dokunmadan kendini çevirecek bir model.

Dar gelirli vatandaşın çay-simit fiyatına ,tabir caizse bir çorba parasına karnını doyurabileceği, 3-4 çeşit yemek yiyebileceği lokanta tarzı işletmeler. Herkesin bütçesi dahilinde yemek yiyebileceği mekanlar. Belediye bünyesinde üretilecek sağlıklı yiyecekler bu tip mekanlarda dar gelirli vatandaşlara ve öğrencilere bir çorba fiyatına sunulabilir. Hatta öğrencilere indirimli verilebilir.

Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir sorularını duyar gibiyim bu satırları yazarken. Evet, gayet mümkün ve yapılabilir. Bunun ilk örneğini Sakarya’ da gördüm, yaşadım. Şimdilerde İzmir Buca’ da böyle bir çalışma gerçekleştiriliyor.

Aksaray Belediyesi de bu tür çalışma gerçekleştirebilir, dar gelirli vatandaşın dışarda yeme lüksünü tekrardan kazanmasına vesile olabilir. En önemlisi geleceğimiz olan öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde, uygun fiyatlarda beslenmesine katkıda bulunabilir.

Aksaray’ da en ucuz çorba 50 TL başlıyor (2023 yılı fiyatı ) ,Tost fiyatları ise kategorilerine göre yarım şekilde bir çorba parasından fazla. Bu fiyatlar işletmelere göre değişiyor. Günlük çıkarılacak menüye göre standart bir fiyat belirlenebilir 50 TL den az olmayacak şekilde. Bunu yapmak mümkün.

İlk etapta dar gelirli ve öğrenciler için uygulanacak bu projeyle ilerleyen dönemlerde bu tür mekanları çoğaltarak tüm halkımızın, özellikle esnaflarımızın da hizmetine sunulması projeye dahil edilebilir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için bu tür projelerin Aksaray’da hayata geçirilmesi gerekli diye düşünüyorum.